Åsknedslagen gjorde stall säkrare

I familjen Brunstedts stall bor fyra hästar. Säkerheten i stallet är idag hög och noga genomtänkt. Flera åsknedslag och en kurs i säkerhet fick familjen att vilja bli en Säker Hästverksamhet.

Över grönskande fält och genom vindpinad tallskog går vägen ut till Mälarön Munsö. Här bor sedan många år tillbaka Nina och Mats Brunstedt permanent i sitt före detta fritidshus. På den idylliska sjötomten har familjen byggt ett stall med tillhörande ridbana för sina fyra hästar. Deras egendom är idag en av Sveriges godkända Säkra Hästverksamheter.

Tankar på att höja säkerheten i stallet fick familjen i samband med att deras försäkring skulle gå i förnyelse. I utskicket från försäkringsbolaget fanns ett brev med information om Agrias, Länsförsäkringars och Lantbrukarnas Riksförbunds trygghets-skapande samarbete ”Säker Hästverksamhet”.

– Vi hade funderat en del över säkerheten innan eftersom vi haft problem med åsknedslag, förklarar Nina Brunstedt.

Utbildning gav insikt

I informationsbrevet fanns också en inbjudan till en säkerhets-utbildning som skulle äga rum ett par dagar senare. Nina ringde Hans Johansson, säkerhetsansvarig på Länsförsäkringar.

– Både jag och Mats fick med kort varsel plats på kursen som gav oss mycket insikt, säger Nina.

Under utbildningsdagen visades filmer om hur jordfelsbrytare räddar liv och Mats kände igen sig själv i flera av filmens skräckexempel.

– Här ligger ständigt maskiner ute i regnet och nu fick jag reda på hur lite som behövs för att en el-sladd med ett jack i ska ta livet av någon, berättar Mats.

Förutom filmen visade kursledaren Hans Johansson utbrunna proppskåp och lysrör för deltagarna. Efter att ha gått kursen tyckte Nina det kändes svårt att hitta argument mot att inte ta tag i säkerhetsarbetet hemma i stallet på Munsö.

– Det är svårt att säga nej när man fått mer kunskap om vad som faktiskt kan hända, säger hon.

Åtgärder och rabatter

När Nina och Mats bestämt sig för att försöka bli en godkänd Säker Hästverksamhet kom Hans Johansson från Läns-försäkringar ut till dem och besiktade både stall och bostadshus.


– Hans var mycket noggrann och påpekade en hel del saker som vi inte tänkt på innan, säger Mats.

Besiktningen har medfört att Mats jordat alla stallets metall-föremål som till exempel boxgaller, vattenkoppar och räcken. Lysrören i stallet har han försett med speciella glimtändare som ska förhindra att de står och blinkar eftersom det kan få lysrören att fatta eld.

De gamla skumbrandsläckarna i stallet är utbytta mot pulversläckare som klarar av att släcka alla typer av bränder. Elaggregatet som förser hagarnas staket med ström har Mats satt på en metallplatta för att en eventuell kortslutning inte ska leda till en brand som sprider sig.

Totalt har Ninas och Mats säkerhetshöjande arbete tagit ett år att fullfölja och det har kostat dem 40 000 kronor. Tack vare rabatterna som de nu får på sina häst- och egendoms-försäkringar räknar de med att tjäna igen utläggen på tio år.

Förhindrat kortslutning

– Rabatten på försäkringarna är en jättebra morot men kan givetvis inte jämföras med den höjda säkerheten för hästarna och oss, säger Nina.


Kanske är det till och med så att Nina och Mats genom sin Säkrade Hästverksamhet redan förhindrat en olycka. En vecka efter att allt arbete var klart blev det nämligen kortslutning i en kupévärmare. Över kupévärmaren låg en handduk och om det inte varit för att den nyinstallerade jordfelsbrytaren brutit strömmen hade handduken lätt kunnat fatta eld.

– Våra hästar är påhittiga och vi skulle aldrig förlåta oss själva om något hände dem. Speciellt inte om vi visste att olyckan gått att förhindra, avslutar Nina.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg