”En häst med misstänkt kolik är ALLTID ett akutfall och veterinär ska kontaktas för bedömning.”

Symtom på kolik hos häst

  • Vill inte äta
  • Skrapar med framhovarna i marken
  • Tittar sig åt buken
  • Beter sig oroligt
  • Rullar sig, mer eller mindre våldsamt
  • Kan få feber och börja svettas
  • Andas ibland häftigt, får ökad puls och andningsfrekvens

En kraftigt smärtpåverkad häst har uppdragna näsborrar, svettas, kastar sig och/eller rullar sig intensivt. Tänk på din egen säkerhet om hästen är väldigt smärtpåverkad.

Rådgör med veterinären

Kontakta alltid en digital eller fysisk veterinär vid misstänkt kolik, för att diskutera hur ni bäst går tillväga med just din häst. Många fall kan veterinären lösa ute i fält, men ibland krävs djursjukhusvård. Därför är det bra att förbereda en transport.

Så gör du en enkel bedömning om det är kolik

Du kan själv göra en enkel bedömning av om det är kolik och hur allvarlig den är, innan du kontaktar veterinären.

  1. Bedöm hästens allmäntillstånd
  2. Lyssna på buken
    Du hör tarmarna bäst på dessa ställen: Strax framför ljumsken på båda sidorna och lite mer än halvvägs upp och lite mer än halvvägs ner på buksidan (se klippet). Du hör bäst med ett stetoskop, men det går också att lyssna genom att lägga örat mot bukväggen. Normalt ska det låta ganska likt ett åskväder från buken, med olika långa och tysta pauser emellan. En häst med kolik har ofta nästan helt tysta tarmar.
  3. Undersök slemhinnorna
    Du kan bedöma cirkulationen genom att titta på hästens munslemhinnor, de ska vara ljust rosa. Är de mörkare röda, lilafärgade eller väldigt bleka är cirkulationen påverkad
  4. Övervaka hästen och anteckna när den bajsar och dricker. Kontrollera hästen minst var 15:e minut.

Promenera vid lindriga fall

Är hästen mest lite orolig, inte svettig, skrapar med framhoven då och då och kanske lägger sig ner någon gång? Då kan du ofta prova att gå en rask promenad med den i 30 minuter. Detta för att se om den lätta motionen är tillräcklig för att få igång tarmmotoriken. Om symtomen inte försvinner efter första motionen, eller om de återkommer, ta åter kontakt med din veterinär.

Ta bort fodret

Om hästen visar koliksymtom ska allt foder tas bort, både grovfoder och kraftfoder. Att äta kan förvärra problemet.

Vad gör veterinären?

När veterinären kommer ut gör den en undersökning av din häst och kontrollerar olika parametrar såsom cirkulation, tarmmotorik, smärtgrad och så vidare.

Förutom undersökning är en vanlig åtgärd att veterinären genomför en kontroll av bukhålan via ändtarmen. Detta kallas att hästen rektaliseras och görs för att undersöka hur tarmarna känns och om de befinner sig på rätt plats i bukhålan.

För att kontrollera om det är stopp i magtarmkanalen, och om magsäcken är överfylld, sondas dessutom hästen. Det innebär att en slang förs ner till magsäcken via näshålan, svalget och matstrupen. Hästar kan inte kräkas och skulle magsäcken bli överfylld, exempelvis vid ett stopp i tunntarmen, kan magsäcken spricka. Det är därför viktigt att kontrollera magsäcksöverfyllnad vid sondning.

Vid den inledande behandlingen ger veterinären oftast ett smärtstillande och kramplösande preparat. Beroende på vad undersökningen ger för diagnos kan de fortsatta åtgärderna bli antingen fortsatt behandling i stallet med vätska, laxering och motion av en häst med förstoppning – eller remittering och operation på djursjukhus när hästen har ett misstänkt felläge av tarm.

Tips medan du väntar på att veterinären kommer till stallet

  • Ordna fram varmvatten samt handduk/papper som veterinären kan tvätta av sig med.
  • Vid rektalisering behöver veterinären en skyddad plats att stå på, finns det tillgång till en insemineringsspilta eller liknande får denna gärna vara klar att användas.
  • Vid sondning kan rena hinkar samt en pall behövas, ha gärna dessa redo.

Så förebygger du kolik

  • Daglig utevistelse.
  • Motionera hästen regelbundet.
  • En balanserad foderstat, baserad på grovfoder. Stora mängder kraftfoder ökar risken för kolik.
  • Fri tillgång till rent vatten dygnet runt, även i hagen när det är kallt. Många vinterförstoppningar orsakas av att hästarna dricker för lite.
  • Regelbunden träckprovtagning samt anpassad avmaskning beroende på provsvar, för att minska risken för parasitorsakad kolik.
  • Fodra hästen med mindre portioner vid flertalet tillfällen eller låt hästen ha fri tillgång till grovfoder. Fyra till sex fodringar per dygn kan vara lagom om det inte går att ge fri tillgång. Halm kan erbjudas som komplement till hö/hösilage, för att kunna ge en större giva.
  • Introducera alltid nya fodermedel successivt under ett par veckor.
    Om din häst går i hagar med sand eller sandjord – var noga med att ge foder i foderhäckar för att minska risken för sandkolik.

Orsaker till kolik

Det finns många orsaker till kolik. I regel finns problemet i magtarmkanalen, men även livmoderomvridning på ett dräktigt sto eller en brusten urinblåsa på ett nyfött föl ger upphov till koliksymtom.

Konstruktionen av hästens magtarmkanal med en lång och lättrörlig tarm, som är ända upp till 30 meter lång, ger förutsättningar för tarmomvridningar och andra fellägen. Tunntarm kan också fastna i olika spaltbildningar inne i bukhålan, till exempel i öppningen ner till pungsäcken med ett inklämt pungbråck som resultat.

Hästens matsmältningskanal är skapad för att utnyttja grovfoder. Stommen i foderstaten måste därför baseras på gräs, hö, halm och mineraler. Hästen är i sitt naturliga tillstånd van att äta under en stor del av dygnet. Börjar man konstra till utfodringsrutinerna med få utfodringstillfällen, och ger foder som avviker från det naturliga, uppstår lätt störningar i mikroorganismfloran i grovtarmen.

Kolikproblem som gaskolik, grovtarmsförstoppningar men även diarréer kan uppkomma. Daglig utevistelse i hage eller motion av annat slag är inte bara viktigt för att undvika förstoppningar, utan också nödvändig för att uppfylla hästens naturliga behov av att röra sig.

En vanlig orsak till kolik är också inälvsparasiter. Föl kan ha en så massiv invasion av spolmaskar att förstoppning uppstår i tunntarmen. Bandmaskangrepp kan resultera i tilltäppning av öppningen mellan tunntarm och blindtarm. Blodmaskens larver ger upphov till blodproppar i tarmens blodkärl, vilket ger störningar i de normala tarmrörelserna.

Eftervård

Beroende på vad som orsakade koliken kan olika typer av eftervård behövas. Följ de råd som din behandlande veterinär ger dig.

Generellt gäller samma rekommendationer som för att förebygga kolik, vilka nämns tidigare i denna artikel. Om din häst har varit utan foder på grund av kolik en lite längre stund, var noga med att trappa upp fodergivan försiktigt.

För en häst som har varit inskriven på djursjukhus och har svultit ett lite längre tag kan en upptrappning med 20–25 procent av grovfodret i hästens foderstat per dag vara passande. Exempelvis runt 2 kilo hö per dag för en häst som väger 500 kilo. Om din häst inte har varit utan mat så länge kan ökningen ske snabbare. Det viktigaste är att hästen äter grovfoder, så börja med att trappa upp den givan. Först när hästen äter grovfoder i normal omfattning kan kraftfoder introduceras.

Lyssna på Pälspodden – så här undviker du vinterkolik

Katarina Nostell från SLU bjuder på kunskap och tips om kolik, tillsammans med paradressyrryttaren Felicia Grimmenhag. Lyssna på deras intressanta samtal i Pälspodden, om hur vinterkolik kan undvikas.

Lyssna här

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse