Det akuta stadiet är över, vad ska jag göra nu?

Om du är osäker på hur såret ska behandlas, bör du rådgöra med din veterinär. Eventuella stygn ska normalt sitta 10-14 dagar. Var uppmärksam på tecken på komplikationer som till exempel infektion. Tecken på infektion är att såret varar. Om det är sytt, är det vanligt att det spricker upp. Ett annat tecken är att hästen får feber. Tempa hästen dagligen, gärna morgon och kväll. Normal temperatur för en häst är 37,5-38,2.

Bandagera gärna sårskadan under den första tiden. Det minskar svullnaden och hjälper till att hålla såret stilla. På så sätt underlättar det läkningen. När såret är färskt, är det bästa att använda en steril kompress närmast såret. Utanpå det lägger man ett bandage av bomull och gasbinda. När läkningen kommit igång, fastnar kompressen gärna i sårytan. Läkningen kommer då att störas, eftersom man skadar ytan varje gång man byter bandage. Istället bör man använda ett material som inte fastnar närmast såret, till exempel spenbandage, även kallat snögg. Under de första dagarna när såret vätskar, är det bra att byta bandaget dagligen, eller så ofta som den veterinär som undersökt hästen ordinerat. Tvätta såret vid behov, med vatten eller koksalt. Använd jodopaxlösning om såret är infekterat.

Vid tecken på komplikationer som att hästen blir allmänt påverkad, får feber, såret spricker, det bildas mycket svallkött, och så vidare, bör man rådgöra med sin veterinär.

Att göra:

  • Följ råden du fått av din veterinär
  • Tempa hästen dagligen, gärna morgon och kväll. (Normal temperatur är 37,5-38,2).
  • Bandagera vid behov
  • Rengör såret varsamt, dagligen eller enligt veterinär ordination
  • Kontakta veterinär vid tecken på komplikation
Denna artikel är en av fyra delar på temat "Sårskador hos hästar".

Läs övriga delar här: