Bete

Även om hästen går på dygnet runt-bete och du är bortrest ska hästen ha tillsyn varje dag. Se till att den har friskt vatten och att ögonen är skyddade från flygfän. Visitera hästen regelbundet och försäkra dig om att den inte är onormalt svullen eller varm, har fått sår och att hovarna är fria från sådant som kan störa hästen när den rör sig. Infekterade sår är svårläkta och kan bli en barnkammare för flugornas larver. Håll koll på hästen när betet eller fodret förändras.

Matstrejk

Om hästen inte vill äta är det en varningssignal. Även om den är fysiskt frisk kan matstrejk vara ett tecken på att den är stressad över någonting.

Hårremmen

På en frisk häst är den blank och glänsande. Är den sjuk ser du det på att hårremen är matt och borstig.

Rullar sig

Hästar tycker om att rulla sig, men det kan också vara ett tecken på att den har ont. En häst som rullar sig på grund av smärta svettas, ser plågad ut, reser och rullar sig om vartannat.

Klara slemhinnor

En frisk hästs näsborrar, insida av ögonlock och tandkött ska vara rosa.

Temperatur, puls och andning

En frisk häst i vila har en puls på mellan 20-40 slag per minut, tar 8-15 andetag per minut och har en temperatur runt 38 grader. Ta reda på din hästs normala kroppstemperatur, så kan du lättare veta när den har feber. 

Veterinär i semestertider

Innan du ringer – ta reda på om hästen har feber, tidigare sjukdomshistoria och om något förändrats i foder eller miljö. Det är inte alltid lätt att hitta en veterinär under sommaren. Är du med i Agria får du fri rådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador för din häst hos FirstVet som har öppet 07:00 - 24:00 alla dagar, året om.