Symtom på hovböld

  • Plötslig kraftig hälta
  • Hoven är varm
  • Hästen får en tydlig digitalpuls (se video)
  • Ibland svullnar benet upp långt över kotan
  • När hovslagaren eller veterinären klämmer med visitertång ömmar hästen kraftigt

Alla inflammationstillstånd i hoven ger liknande symtom, så det är viktigt att känna igen tecknen för att göra rätt bedömning.

– Det kan vara svårt att skilja en hovböld från exempelvis en hovbensfraktur, därför är det viktigt att hästen behandlas som att det skulle kunna vara en fraktur. Alltså att den får boxvila, säger veterinär Johanna Habbe på Agria Vårdguide.

En hovböld är en infektion i hovens läderhud. Bakterier har tagit sig in där via trampskador, sömstick, hornsprickor eller andra skador – oftast i sulan. Hästen får en svullnad i läderhuden och varbildningen samlas i en böld. Svullnaden gör väldigt ont vartefter trycket ökar och hästen blir därmed kraftigt halt.

Varbildning skapar tryck

Det höga trycket i bölden gör att den söker sig uppåt mot kronranden eller nedåt mot bärranden, för att tömma sig spontant. Vid tömning minskar trycket och smärtan, hältan försvinner därmed helt eller delvis.

– Det stigande trycket är mycket smärtsamt för hästen, därför bör veterinären eller hovslagaren hjälpa den. Många gånger kan du dessutom själv hjälpa din häst med ett våtvarmt omslag, berättar Agria Vårdguide-veterinären Johanna Habbe.

Misstänkt hovböld – lär dig att känna digitalpulsen

Lär dig att känna den så kallade digitalpulsen, precis vid bakre bågen på kotan. Där går tre smala strukturer i form av nerver och blodkärl.

Man känner alltid en liten och svag puls, men den blir mer framträdande och ibland till och med bultande om det finns en inflammation i hoven. Pulsens tydlighet beror på ökat tryck i hästens hov och rytmen återspeglar hjärtats rytm.

– Misstänker du hovböld, kontakta veterinär eller en av Jordbruksverket godkänd hovslagare, som är de enda som får leta efter eller verka upp misstänkta hovbölder.

Tips för att tydligare känna hovens digitalpuls

Tryck ihop fingrarna och släpp ut trycket långsamt, tills du känner pulsen. Tänk dig blodkärlet som en slang som du stasar av för att sedan, långsamt, släppa på flödet. Flödet i slangen är inte jämnt utan kommer i stötar, vilket följer pumpen/hjärtslagen. Därav den puls vi känner i våra fingrar.

Lägg ett våtvarmt omslag runt hoven

Ibland, vid misstänkt hovböld, kan man prova att lägga ett våtvarmt omslag runt hoven för att hjälpa hästen.

Så lägger du ett våtvarmt omslag - steg för steg

Hur förbygger man hovböld?

  • Kratsa ur hästens hovar varje dag så att ingen sten ligger och klämmer.
  • Ömfotade hästar bör ha skor.
  • Hästar som har lätt för att få hovbölder kan skos med sulor.
  • Undvik underlag med vassa stenar.