Forskare kallar polyneuropati för en mystisk nervsjukdom, då orsaken bakom den fortfarande är okänd. Man misstänker att det kan vara något i inplastat ensilage och hösilage som gör hästarna sjuka, då det ofta finns flera fall av sjukdomen i samma stall och att utbrotten kommer under vintern. Sjukdomen kan också vara en reaktion hos hästarna efter en infektion, men det är inget som man ännu har kunnat fastställa. 

Hästarna som drabbas börjar plötsligt snubbla, "tappa ett bakben" och kota över. När hästen får sår på framsidan av kotlederna och kronbenen på bakbenen tyder det på att den har kotat över. Ibland får hästen svårt att röra sig och vissa ramlar omkull och kan inte ta sig upp. Flera hästar har blivit så dåliga av sjukdomen att de har avlivats, men många tillfrisknar - även om det kan ta lång tid.

Polyneuropati kan drabba alla

Ett forskningsprojekt visar att sjukdomen kan drabba hästar av alla raser och i alla åldrar - ridskolor, stuterier, travstall och lösdrifter finns med bland de drabbade gårdarna. De första fallen uppmärksammades i Norge 1995, därefter kom sjukdomen till Sverige 1998. Innan dess var sjukdomen okänd. 

Fram till maj 2016 har totalt cirka 200 stall i Norden rapporterat en eller flera hästar som insjuknat under vinter- och vårsäsongen. I Sverige är det 27 stall som drabbats, med sammanlagt över 160 sjuka hästar. Enligt SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) har minst elva hästar avlivats på grund av polyneuropati mellan 2013-2016.

Agrias hästveterinär Charlie Lindberg ger tips om vad man som hästägare ska tänka på:

  • Utfodra med hö och halm av bra kvalité, som är lämpligt för hästar
  • Var noggrann med att kontrollera hur hösilaget skördas
  • Förvara hösilaget på ett hygieniskt vis
  • Låt inte hästarna trampa runt i de öppnade balarna

SVA, SLU och Norges veterinärhögskola fortsätter forska om polyneuropati och övervakar nya fall av sjukdomen.

Läs mer om polyneuropati