Håll koll på medicinkostnaderna

Om hästen blir sjuk och behöver behandlas med läkemedel kan det bli en dyr historia - särskilt om det handlar om magsår men även en allergisk bronkit eller luftvägsinfektioner kan kräva kostsam medicinering. 

Drabbas hästen av magsår och måste behandlas blir det snabbt kostnader på 8 000-10 000 kronor, enbart för medicinen då dessa läkemedel är mycket dyra. Medicin för en häst med luftvägsinfektion eller bronkit ligger på 1 600-2 200 kronor per sjukdomstillfälle.  

- Medicinkostnaderna på apoteket kommer ofta som en obehaglig överraskning, efter att man redan har betalt för det ursprungliga veterinärbesöket, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring. 

Magsår och luftvägsinfektion/bronkit är dock inte de vanligaste sjukdomarna. Istället är det fång och olika hältor som oftast kräver läkemedel av olika slag - dessa preparat, som Fenylbutazon och Metacam, är däremot betydligt billigare i jämförelse med magsårsmedicinen Gastroguard. 

Försäkringen ersätter medicinen

En av nyheterna i Agrias hästförsäkringar 2016 är att alla veterinärvårdsförsäkringar numera täcker kostnaderna för den medicin hästen får, så länge sjukdomen eller skadan täcks av försäkringen. Det gäller både för läkemedel som veterinären ger hästen på plats och det du själv hämtar ut på apoteket. 

- Vi sätter ingen gräns för vad medicinen får kosta, inom ramen för det valda beloppet i veterinärvårdsförsäkringen. Det viktigaste är att hästen får en chans att bli helt frisk, säger Stefan Fur, affärsområdeschef för häst och lantbruk på Agria. 

Förbättringarna gäller från din försäkrings förnyelse, eller när du tecknar en ny försäkring.

Sjukdomar/skador 2015 Medicinkostnad i snitt per skada
Magsår 8042 kr
Cushings syndrom 3474 kr
Hosta från övre luftvägarna       2221 kr
Akut bronkit 1616 kr
Mugg/rasp 1550 kr
Fång 1499 kr
Lymfangit 1225 kr
Sårskada 1080 kr
Hälta UNS* 993 kr
Kotledsinflammation 952 kr

* = Utan närmare specifikation, kan vara allt från kotledsinflammation, till hovleder och knäleder. Det vanligaste försäkringsuttaget i Agria A1.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg