Knutor i huden på vintern

Charlie Lindberg är Agria Djurförsäkrings egen hästveterinär. Tillsammans med Ingrid Andersson svarar han på frågor i boken "Hästveterinären". Här berättar han om varför hästen kan få små hudknutor under vinterhalvåret.

Min häst har fått några små hudknutor precis där sadeln ska ligga. Jag är rädd för att det ska bli sår av dem. Vad är det och vad gör man åt dem?

Nu under vinterhalvåret är det inte helt ovanligt att hästar får knutor i huden, antingen enstaka i sadelstaden eller flertal utspridda över hela kroppen. En enstaka, oöm hudknöl som sakta växer till sig på ryggen är ofta en hårsäcksinflammation, orsakad av ett stopp i talgkörtelgången. Detta kan åtgärdas genom att man tvättar med alsolsprit och på så sätt får knutan att torka ut. Om det inte hjälper kan veterinär behöva tillkallas för att ge kortison.

Håll hästen ren

Ofta beror knutorna på att svettavlagringar har samlats eller att smuts och stöv har tryckts ihop under vojlock eller täcke. Hästen duschas kanske inte lika ofta på vintern som under sommarhalvåret och därmed blir det mer smuts som torkar in i hårremmen. För att förebygga dessa knutor kan man svampa av hästen när den blivit svettig och vara noga med att regelbundet rykta djupt och grundligt med en tät borste.

Låt också hästen gå utan täcke då och då så att huden luftas ordentligt. Dessutom bör textilvojlockar tvättas ofta. Lädervojlockar torkas av efter varje ridtur för att förhindra beläggning av stöv.

En annan form av hudknutor är de som snabbt slår ut över hela hästens kropp. De är oftast en foderbetingad reaktion och avhjälps genom en förändring av foderstaten.

Källa: "Hästveterinären - 200 frågor och svar om hästars hälsa och sjukdom" av Charlie Lindberg och Ingrid Andersson.
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg