Knutor i hästens hud

Under vinterhalvåret är det inte ovanligt att hästar får knutor i huden, antingen enstaka i sadelstaden eller flera utspridda över kroppen. Knutorna kan bero på flera orsaker. Här ger vi dig mer information om hudknutorna och tipsar om vad du kan göra för att förebygga problemet.
Du kan förebygga knutor genom att svampa av hästen när den blivit svettig. 

En enstaka, oöm hudknöl som sakta växer till sig på ryggen är ofta en hårsäcksinflammation, orsakad av ett stopp i talgkörtelgången. Detta kan åtgärdas genom att man tvättar med alsolsprit och på så sätt får knutan att torka ut. Om inte det hjälper kan veterinär behöva tillkallas för att ge kortison.

Håll hästen ren

Ofta beror knutorna på att svettavlagringar har samlats eller att smuts och stöv har trycks ihop under vojlock eller täcke. Hästen duschas kanske inte lika ofta på vintern som under sommarn, i och med det blir det mer smuts som torkar in i hårremmen.

För att förebygga knutorna kan man svampa av hästen när den blivit svettig och vara noga med att rykta regelbundet och grundligt med en tät borste. Låt även hästen gå utan täcke då och då så att huden luftas ordentligt.

Tvätta vojlockarna

Vojlockar bör torkas av efter varje ridtur för att förhindra beläggning av stöv. Du bör även tvätta textilvojlockar ofta och om du har en häst som svettas mycket kan det vara bra att ha flera vojlockar att byta med.

En annan typ av hudknutor är de som snabbt slår ut över hela hästens kropp. Det är oftast en foderbetingad reaktion och lindras genom en förändring av foderstaten.

Kan vara foderreaktion

Har man en häst som reagerar på näringsrikt hö eller hösilage kan man ge den ett som har lägre näringsvärde. Se till att alla foderbyten sker under långa perioder och var sparsam med kraftfoder.

Om man inte tar hand om knutorna kan det bli besvärligt och obehagligt för hästen. Det kan bli så att man till sist inte kan använda sadel och det kan bli fula sår.

Gillar? 3 av 4 gillade, 3,8 i betyg