Förra hösten hade vår häst mycket problem med ömma sulor och fick slutligen en hovböld. När hovslagaren skar upp den berättade han att det var särskilt vanligt vid regnperioder. Ligger det någon sanning i det och i så fall varför?

Hovslagaren har helt rätt. Såväl hovböld som ömma sulor och svamp är en vanlig följd av långa regnperioder då hästarna ständigt går i smuts och lera.

Hovböld

Hovens horn mjukas upp när det oupphörligt blir blött och då kan smuts och lera tränga in genom sömhålen och komma långt upp i hoven.

Många hästar som visar lite diffusa symtom och är halta av och till under en längre period kan vid närmare undersökning visa sig ha en hovböld. En sådan måste lokaliseras ordentligt och skäras upp så att den kan tömmas. Om det inte går att hitta en misstänkt hovböld, kan man genom våtvärmande omslag få den att mogna och därmed blir den lättare att finna.

Uppmjukat horn

Andra hästar blir mycket ömfotade när hornet blivit mjukt och uppluckrat. Det åtgärdas genom att hästen skos, vilket man ibland fått göra även på unghästar och andra hästkategorier som inte används i arbete. Hästskorna skyddar nämligen sulan.

Tappskor

Tappskor är en annat vanligt problem som kan dyka upp på hösten. Skorna sugs helt enkelt av i leran och många gånger kan hornet trasas sönder vid avtrampningen. Om det blivit så sprucket att det är svårt att fästa sömmen tillfredsställande, får man pröva att låta hästen gå barfota en period och gärna ge biotintillskott för att stimulera horntillväxten.

Svamp

Svamp yttrar sig som en skorvig kant och sätter sig i kronranden och/eller karleden. Den behandlas genom att man tvättar rent med mild tvål t.ex. Lactacyd. Man kan också använda något svamp- och bakteriedödande preparat. Observera att man inte ska tvätta med Jodopaxlösning i karleden, det är alltför starkt för den tunna huden där.

Efter noggrann rengöring kan man stryka på kortisonsalva eller i svårare fall licenspreparatet Imaverol.

Det finns dock även andra orsaker till svamp än fuktig miljö, bland annat stress och foderbyte.

Källa: "Hästveterinären - 200 frågor och svar om hästars hälsa och sjukdom" av Charlie Lindberg och Ingrid Andersson.