Hästar och algblomning

Charlie Lindberg är Agria Djurförsäkrings egen hästveterinär. Tillsammans med Ingrid Andersson svarar han på frågor i boken "Hästveterinären". Här berättar han om varför algblomning inte är bra för hästar.

Vårt hästbete ligger intill Östersjökusten där det ibland uppstår väldig algblomning. Kan det påverka hästarna på något vis?

Det är säkert inte hälsosamt för hästar med algblomning. Bland hundar är det nämligen inte ovanligt med dödsfall efter att de badat i algblomande vatten eller druckigt av det.

Den giftiga blågröna algen Nodularia spumigena är inte en växt utan en typ av fotosyntetiserande bakterier som kan innehålla olika typer av gifter.

Det är främst huden, nerverna och levern som påverkas. Algblomning uppstår vid ihållande värme och lugnt väder. Vattnet blir giftigt att dricka och förmodligen även att få på hud och skinn.

Så länge blomningen pågår får man ordna vatten på annat sätt åt hästar som brukar dricka längs kusten. Om det blir långvarigt är det klokt att stänga av hagen mot vattnet.

Källa: "Hästveterinären - 200 frågor och svar om hästars hälsa och sjukdom" av Charlie Lindberg och Ingrid Andersson.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg