Sådana skador är till exempel ledinflammationer, ryggont och kissing spines. När väl dessa skador har konstaterats finns goda möjligheter att förändra träningsförutsättningar, metoder och utrustning och få tillbaka hästen i fullt tävlingsbart skick.

Så fort vi förstår att skador ofta är resultatet av att hästen kompenserar så har vi möjlighet att finna orsakan till kompensationen och förändra det som hindrar.

Veta hur hästen bär rätt

Alla har burit tunga väskor och ryggsäckar och upplevt hur tungt eller lätt samma antal kilo kan vara beroende på hur de bärs. Att bära nära sin egen gravitationspunkt är lättare och kräver mindre muskelstyrka än att bära samma vikt bara med muskelkraft.

Om vi kan röra oss naturligt utan att luta och spänna emot för att uppväga vikten, så behöver vi inte kompensera för bördan vi bär. Vår kropp får jobba i sin naturliga position och det innebär att lederna får arbeta inom det rörelsemönster de är avsedda för.

En kompenserande led, belstas mer än den ska, ofta i samband med att andra leder inte belastas fullt ut. Vi behöver se till helheten för att förstå vad som pågår.

Belastar fel

Många hästar jag träffat har haft ont i tre ben, för att de avlastade det fjärde benet. Det fjärde kan vara helt friskt, men musklerna högre upp kan ha haft en skada som gjort att de under en tid inte kunnat belastat just det benet fullt ut. Hästen har fortsatt kompensera och de tre andra benen har så småningom påverkats.

Det är svårt för veterinär att ställa diagnos på en gammal rörelsekompensation som bara syns när hästen rids eller utför vissa rörelser. Att avgöra vilka muskler som arbetar som de ska kräver stor erfarenhet av arbete med just muskulatur och rörelse. Det är relativt lätt att hitta den färska ledinflammation som din häst lider av.