Sara Nyman är hästveterinär med egen praktik på Wallby Säteri utanför Vetlanda. Hon har doktorerat på hästens vätskebalansreglering vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och deltog i den grupp som hjälpte det svenska landslaget inför OS i Atlanta 1996 med hur de skulle klara hästarnas vätskebalans i den extrema värmen. Sara Nyman kommer till Elmia Häst för att dela med sig av de senaste forskningsrönen när det gäller utfodring, vätskebalans och träning för en hållbar häst. Och en hel del av det hon säger brukar väcka debatt.

– Ja, det brukar bli spännande diskussioner när jag säger att många hästägare har tappat bort vad hästen egentligen är, säger hon och skrattar. Man klemar bort hästar för mycket, det ska vara tjocka täcken och lindor och jag vet inte vad.

– Naturligtvis vet jag att just täcken är en skötselfråga eftersom man klipper hästen på vintern för att de blir svettiga när de tränar. Men mitt grundbudskap är att det är en välfärdsfråga för hästen att få vara häst, i många avseenden. Jag tycker generellt sett att det är bättre att man som hästägare lär sig hur hästen fungerar i stället för att ta till alla prylar som finns att köpa.

Rör sig för lite och äter fel

Problemet med många hästar i dag menar Sara Nyman är att de rör sig för lite, tränas fel och utfodras fel. Det leder till hälta och sjukdomar som kolik och fång.

– Många hästar får fel mat och för mycket mat. Det är också vanligt att hästar utfodras vid fel tillfällen på dygnet.

– När det gäller träning har många den inställningen att hästen inte får överansträngas, men när man rider tränar man teknik på högsta nivå varje gång. Det är som om man skulle säga till Kajsa Bergqvist att ligga i sängen 22 timmar om dygnet och sedan ge sig ut och hoppa höjdhopp stenhårt i två timmar. Så har många tävlingshästar det i dag och det leder ofelbart till hältor och andra skador.

– Som veterinär är det inte roligt att behöva åka ut till samma häst gång efter gång och behandla den för sjukdomar och skador man vet skulle kunna gå att undvika. Jag vill bara få hästägarna att förstå varför de ska lära sig mer om de här frågorna.