Avlivning av häst

Oavsett om det beror på ålder, skada eller sjukdom ställs en hästägare förr eller senare inför beslutet att avliva sin häst. Ett beslut som ofta är svårt att fatta.

Att bestämma att någon inte får leva längre är aldrig ett lätt beslut att fatta. Att behöva avliva sitt djur är fyllt av sorg och skuldkänslor. Men att hoppas på att det hela ska lösa sig av sig själv är inte ett bra alternativ, varken för dig eller för hästen. Att dö en naturlig död är i många fall mer plågsamt för hästen än att få somna in utan att känna något.

Plats och metod för avlivning

De metoder som får användas idag är metoder som antingen dödar hästen omedelbart eller som gör hästen medvetslöst och att hästen dör i det tillståndet. Vanligast är att avliva genom mekanisk bedövning med bultpistol. Därefter avblodas hästen när man kontrollerat att den är bedövad.

Det går även att låta en veterinär ge hästen en injektion som gör att den somnar in.

– Veterinärer har tillgång till medicinskt preparat som slår ut hjärnan först, berättar Charlie Lindberg. Hästen blir medvetslös och sedan stannar hjärtat.

Trotjänaravlivning innebär att man lämnar hästen på klinik eller djursjukhus eller att den avlivas hemma. De allra flesta gör det hemma. Anlita alltid en van yrkesman.

Många väljer att avliva hemma - men tänk på att alltid anlita en van yrkesman

Hästen kan bara skickas till ett slakteri om den inte fått medicin som innebär livslång slaktkarens. I och med de nya hästpassen har kraven på kontroll skärpts, och alla mediciner hästen äter genom livet ska noteras i passet.

Men att ta hästen till ett slakteri kan vara en ångestfylld och stressande upplevelse för ägaren, något hästen blir otrygg av. Däremot tar de flesta slakterier emot tidigt på morgonen och tar bort hästen direkt, utan väntetider. På så sätt behöver det inte vara skräckfylld situation att ta hästen till slakteriet, i synnerhet inte om den är van att transporteras.

För att begrava hästen hemma krävs särskilt tillstånd från länsveterinären. Annars sköter Svensk Lantbrukstjänst AB om hämtning av kroppen och destruktion.

Se upp för oseriösa uppköpare

På senare år har en del oseriösa uppköpare bedrivit handel med hästar som ska till slakt. De utger sig för att vara professionella och erbjuder sig att sköta alla detaljer kring slakten, så att du som hästägare slipper ringa slakteri eller veterinär och dessutom skonas från att se ditt djur dö.

Men i stället för att genomföra slakten som överenskommet transporteras hästen till södra Europa där slaktpriserna är betydligt högre. Transporterna sker under fruktansvärda förhållanden och är helt regelvidriga. Många lockar dessutom med ett betydligt lägre pris än de normala 3 000-5 000 kronor det annars brukar kosta.

Att låta sin häst somna in smärtfritt och i en trygg miljö är ett ansvar som varje hästägare måste ta. Det är vi skyldiga våra hästar efter all den glädje de gett oss.

Info från Jordbruksverket

  • Du som har djur är skyldig att låta avliva svårt sjuka och skadade djur så snabbt som möjligt om de inte är behandlingsbara.
  • Du måste välja en avlivningsmetod som antingen omedelbart dödar djuret eller som gör att djuret blir medvetslöst och dör i det tillståndet. 

Källa: Jordbruksverket

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg