Symtom kan vara att hästen tappar matlusten, får feber och inte vill röra på sig. 

Därför är det viktigt att kontrollera hästen för att snabbt kunna ta bort fästingar som bitit sig fast.

Fästingarna trivs i fuktiga miljöer och där det finns gott om däggdjur, till exempel harar och rådjur. Allt från fåglar till människor kan få agera värddjur till fästingen. Om den suger i sig blod från ett värddjur som bär på vissa bakterier, kan fästingen sedan sprida dem vidare till andra djur.

Ta bort fästingen snabbt

En häst som blir fästingbiten kan få bakterien Anaplasma (tidigare kallad Ehrlichia). Agria Djurförsäkrings veterinär Johan Blix berättar:

- Bakterien finns i fästingens saliv, ju längre fästingen sitter kvar desto större risk är det att hästen smittas. Att undersöka hästen varje dag är ett bra sätt för att snabbt kunna hitta och ta bort fästingen.

Symtom efter några veckor

Några symtom kan vara att hästen tappar matlusten, får feber och inte vill röra på sig. Ibland får den dessutom svårt för att hålla balansen.

- Det tar en till två veckor från det att hästen smittats till det att den visar några symtom. Men vissa hästar får inga symtom alls och behöver då inte behandlas, förklarar Johan Blix och fortsätter:

- Genom ett blodprov där man påvisar bakterierna kan man fastställa att sjukdomen är Anaplasmos (tidigare kallad Erlichios).

Fästingar tycker om värme

Fästingen är ett spindeldjur och precis som andra spindlar har den ett skydd mot kyla. Den kan klara sig genom milda vintrar. Men det är inte förrän temperaturen stiger upp emot 4-5 plusgrader som fästingen blir aktiv, vilket vanligtvis är mellan april och november.

Behandling med antibiotika

- Om din häst skulle drabbas av Anaplasma, brukar behandling med antibiotika bota hästen, säger Johan och avslutar sedan med:

- Alla fästingar bär inte på bakterier. Ungefär 10 procent av fästingar i vissa områden av Sverige har just Anaplasma. Din häst blir inte automatiskt smittad bara för att den blir fästingbiten. Men det är ju bättre att ta det säkra före det osäkra.