Transportsjuka inträffar under eller precis efter en transport och ofta drabbas hästar vid långa transporter. Sjukdomen orsakas framförallt av stress och kan leda till en allvarlig lungsjukdom. Anette Stengårds häst Naomi var fyra år när den blev sjuk.

– Jag köpte Naomi från Skåne där hon hade varit på inridning, berättar Anette. I stället för att åka och hämta henne med trailer tyckte jag att det borde vara bättre för henne att få åka lastbil till Stockholm. Det är bekvämare och dessutom skulle hon få sällskap av andra hästar.

Följde inte instruktioner

Innan resan pratade Anette med det transportföretag som skulle köra. De kom överens om att Naomi inte skulle hämtas först och inte lämnas sist. På så sätt kunde de undvika att hon blev ensam vid något tillfälle och på så sätt minska stressen under den redan så långa resan.

Transporten var ursprungligen beräknad till åtta timmar. Anette hade fått besked att en och samma chaufför skulle köra hela sträckan och han hade också fått alla instruktioner.

– När jag ringde säljaren i Skåne visade det sig att Naomi hade blivit hämtad först. Då ringde jag chauffören för att höra hur det var med henne, men han hade han fått avlösning någonstans på vägen, säger Anette.

Den person som då körde transporten hade inte fått några instruktioner förutom slutmål. Resan hade dessutom dragit ut nästan tre timmar på tiden.

Efter närmare elva timmar ringde transportören och meddelade Anette att de snart var framme. Väl på stallbacken visade det sig att Anettes häst var ensam i transporten, trots vad de kommit överens om. Hon var genomvåt av svett och tydligt stressad.

– Det gick ändå att kommunicera med henne, så när vi hade lastat ur henne gick jag med henne i ridhuset för att få igång cirkulationen, fortsätter Anette. Sen fick hon mat och vatten och allt verkade vara frid och fröjd.

Hög feber och tung andning

Ett dygn senare stod Naomi i stallet och hängde och andades ansträngt. När de tog tempen visade det sig att hon hade 40,5 grader, vilket är mycket för en häst. Veterinär tillkallades och fanns på plats inom en timme.

– Veterinären berättade att hästar kan få feber efter långa transporter, utan att det är onormalt. Men då får de oftast inte så hög feber, säger Anette.

Naomi ordinerades en fem dagars penicillinkur och fick en antiinflammatorisk spruta av veterinären. Anette skulle dessutom ta tempen var tredje timme det första dygnet. Febern började gå ner ganska snabbt redan efter den första behandlingen och hon hämtade sig ganska snart.

Genom att ta blodprov kan man se graden av stress hos en häst. Provsvaren från Naomi visade mycket riktigt att hon var mycket stressad. Det tyder på att hon hade en lättare variant av transportsjuka. Eftersom symptomen upptäcktes så snart och behandling snabbt kunde sättas in kunde sjukdoms-förloppet bromsas. Annars hade hästen kunnat utveckla lungsäcksinflammation.

– Jag är jätteglad för det, säger Anette. Det hade kunnat sluta mycket värre. Men i framtiden vill jag ha större kontroll och inflytande om jag ska transportera henne långt igen. Idag är Naomi pigg och glad. Anette har som längst kört henne tre timmar utan att det har varit några problem.

Agrias veterinär:

  • Anpassa resan efter hästens förutsättningar
  • Transportsjuka är en sjukdom som orsakas framförallt av stress och kan leda till så kallad lungsäcks-inflammation. Sjukdomen förekommer framförallt i samband med transport, men kan också utlösas om hästen blir mycket stressad av andra faktorer.

En typisk patient har fått transportsjuka i samband med långa eller svåra transporter (som sjögång eller oskicklig chaufför) där man har haft dåliga möjligheter att stanna och rasta hästen. Den har ofta inte druckit tillräckligt och trailern eller lastbilen har inte varit tillräckligt väl ventilerad. Då blir luftfuktigheten hög vilket gynnar bakteriebildning.

Charlie Lindberg är veterinär på Agria:

– Det är väldigt individuellt om en häst drabbas av transport-sjuka, berättar han. Man ska komma ihåg att det är en förhållandevis ovanlig sjukdom, men som kan få allvarliga konsekvenser. Det viktiga är att alltid genomföra transporten efter varje individs förutsättningar.

– Helena Lundbäcks hästar behandlades i förebyggande syfte mot transportsjuka under de dygn de var fast inne på Stena Nautica, kommenterar Charlie. De är rutinerade tävlingshästar som är vana att resa, så risken att de skulle drabbas av sjukdomen var kanske mindre än för en ovan häst.

Vätska i lungsäcken

Lungsäcksinflammation innebär att vätska samlas mellan lungsäcken och själva lungan, vilket skapar ett tryck på lungorna. I vätskan kan bakterie- och svampinfektioner utvecklas. Om det samlas stora mängder vätska i lungsäcken måste den tappas ur. Har sjukdomen gått så långt innebär det en både lång och dyrbar behandling – ibland upp till en månad.

Symptomen är hög feber och smärta, hästen står bredbent och vinklar ut armbågarna. Den gör allt för att minska trycket på lungorna så att andningen underlättas. Hästen brukar inte heller äta eller dricka och är hängig och slö.

– Överlevnadsgraden på transportsjuka är bra, men ju förr hästen kommer under behandling desto bättre, säger Charlie Lindberg.

Det är viktigt att diagnosen kan ställas tidigt. Odlingsprov från lungsäcksvätskan avgör vilken typ av antibiotika som ska sättas in. Antiinflammatorisk medicin och annan behandling, som till exempel näringstillförsel i form av intravenöst dropp bör sättas in snabbt. Om en häst haft en svårare form av transportsjuka kan det påverka prestationsförmågan i framtiden.

Så här kan du förebygga transportsjuka:

  • Transportera bara hästar som mår bra och är i god kondition.
  • Bind inte upp hästen för kort.
  • Dra ner på kraftfodret innan långa transporter och ge inte hästen något kraftfoder alls samma dag.
  • Ge hästen elektorlyter. Ett annat alternativ är att ge dem salt i fodret några veckor innan avresa.
  • Se till att hästen har druckit ordentligt innan transporten och erbjud vatten under resan, helst var fjärde timme och gärna när den är avlastad. Då är den mer benägen att dricka. Vill hästen inte dricka kan man ge uppblött betfor för att få i den lite vätska.
  • Se till att transporten är väl ventilerade