Borrelios och anaplasmos är två sjukdomar som fästingarna kan bära på, men alla fästingar bär inte på bakterier. Det kan däremot vara svårt att fastställa att hästen lider av just någon av dessa sjukdomar.

Förebygg fästingsjukdomar hos häst

Din häst blir inte automatiskt smittad bara för att den fått ett fästingbett. Men ta ändå för vana att visitera hästen varje dag för att snabbt kunna hitta och ta bort fästingen. Ju längre fästingen sitter kvar desto större risk är det att hästen smittas.

Anaplasmos hos häst

Anaplasmos (tidigare kallat ehrlichios) sprids via fästingbett och är en fästingburen sjukdom. Vanliga symtom är hög feber, svullna ben, vinglighet, nedsatt allmäntillstånd och aptit. Ibland kan även gulaktiga slemhinnor ses. Men det är inte alla hästar som smittats som uppvisar symptom på sjukdom.

Läs mer om anaplasmos hos häst

Diagnos av anaplasmos

Preliminär diagnos av anaplasmos ställs på kliniska symtom. Sedan konfirmeras diagnosen genom PCR-analys eller genom mikroskopering av blodutstryk. Genom PCR-analys kan bakteriens DNA påvisas i hästens blod.

Behandling med anaplasmos

Om din häst uppvisar symtom och provtagningen visar ett positivt resultat brukar behandling i första hand ske med antiinflammatorisk medicin och vila. Antibiotika kan också behövas om hästen uppvisar allvarliga och ej övergående symptom.

Antikroppskontroll

Antikroppskontroll kan göras för att mäta hur mycket antikroppar som bildats, vilket beror på hur kraftig infektionen varit. Provsvaret visar att hästen någon gång varit i kontakt med bakterien, men inte när. Att hästen har höga halter av antikroppar behöver inte betyda att den är drabbad av sjukdom.

Borrelia hos häst

Något konstaterat fall av borrelia eller borrelios hos häst har inte fastställts i Sverige.

Läs mer om borrelios hos häst

Är du orolig för din hästs hälsa?

  • Kontakta oss om din häst mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.