Snö som börjar smälta kan samlas under hästens hovar - något som kan leda till att hästen halkar. 

Vinter och kyla ökar risken för vissa sjukdomar och skador. Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på och vad du kan göra för att förebygga skadorna.

Tillgång till vatten

Hästen ska alltid ha tillgång till vatten, även när den är ute. Många hästar dricker mindre vatten när det är kallt, men det beror inte på att hästen är mindre törstig som många kanske tror. Studier har visat att hästar som erbjuds tempererat vatten på vintern, dricker mer än de som får kallt vatten. Om det är väldigt kallt, byt vatten ofta så att det inte fryser. Det finns också speciella kärl (Thermobar) som gör att vattnet inte fryser.

Förstoppningskolik och sandkolik

Att många hästar dricker mindre, rör sig mindre i hagen och samtidigt kanske får ökad fodermängd för att hålla värmen, gör att risken för förstoppningskolik ökar. God tillgång till vatten och mer motion är två åtgärder för att undvika att din häst drabbas.

Om det är dåligt med mat i hagen finns det risk att hästen kan få i sig sand, vilket kan leda till sandkolik. Det är därför viktigt att hästen har tillgång till något att äta när den är utomhus. Om man sprider ut maten i hagen får hästen motion samtidigt som den letar efter maten. Sandkolik kan behandlas med loppfrö men kräver i värsta fall en bukoperation. Ibland kan det röra sig om 15-20 kilo sand som hästen fått i sig och tarmen kan då brista när man försöker operera den sandfyllda tarmen.

Halka

Snö som börjar smälta kan lätt samlas under hästens hovar, i värsta fall så mycket att den halkar och vrickar sig. När det är halt finns också risk att hästen fläker sig (benen går isär och lår skadas allvarligt). Se till att ha korta broddar i skorna eller att hästen får gå barfota om du inte ska jobba så mycket med den.

Fång

Det är viktigt att hålla en jämn balans mellan foder och motion. För mycket foder och för lite rörelse kan leda till en ökad risk för fång. Försök att motionera hästen om den helst bara står stilla i hagen.

Broddsår

Under vinterhalvåret kan hästen behöva broddas för att klara av att gå på isiga underlag. Att använda broddar på sin häst medför vissa risker. Se till att studera hästens rörelsemönster och förse den med de skydd den behöver för att eliminera tramp med broddade hovar. Broddar ska alltid skruvas ur när hästen transporteras och så snart de inte behövs. De flesta hästar sliter broddarna ojämnt i samma hov, därför kan det vara bra att byta slitna broddar i tid så att hästen inte snedbelastar hoven.