Du behöver också tyglar till tränset, där finns det lite olika varianter som släta lädertyglar, gummityglar (ger lite bättre grepp) och tygtyglar (följer ofta med vid köp av träns).

Sen gäller det också att välja rätt nosgrimma. Om du tycker att det är svårt att veta vilken nosgrimma du ska välja, fråga då din tränare eller någon hästkunnig person.

Nosgrimmor

Englesk nosgrimma

Det är den vanligaste typen av nosgrimma. Nosgrimman ligger ovanför bettet och under sidstycket, och när den är knäppt så ska man kunna få in två fingrar mellan nosgrimman och nosryggen.

Aachengrimma

Ser ut som en engelsk nosgrimma men man har ytterligare en rem som löper från den engelskanosgrimman nedanför bettet och under hästens underläpp. Aachengrimman använder man på hästar som vill gapa för mycket.

Pullargrimma

Är en annan variant av aachengrimma, där båda remmarna sitter fast i en läderbit mitt på nosryggen och knäpps på samma sätt som aachengrimman. Den nosgrimman använder man på pigga hästar som vill ”pulla”, springa för fort.

Remontgrimma

Den används som namnet antyder på remonter = unga hästar. Den hjälper till att hålla bettet stadigt i munnen. En remontgrimma sätter man över hästens mule och nedanför bettet under hästens underläpp.