Förekomsten av diabetes ökar bland våra hästar, till följd av att de blivit allt fetare. Nu är det inte längre bara vi människor som lider av övervikt och felnäring, vi har fört över våra välfärdssjukdomar på hästarna.

Diabetes är bara en av följdsjukdomarna som kan drabba feta hästar. Förutom diabetes, som är en ganska extrem följd, kan hästen få:

  • Störningar i matsmältningsorganen. Hästen kan drabbas av lättare, men kronisk kolik och störningar i bakteriefloran i tarmarna.
  • Ökad risk för cancer. En del studier på andra djur visar att feta djur löper större risk att drabbas av cancersjukdomar. Det kan stämma även för hästar.
  • Luftrörsproblem. Den ökade kroppsvolymen kräver mer syre, men belastningen från den större kroppen gör att hästen får svårare att andas.
  • Belastning på leder. Väger hästen för mycket belastas lederna onödigt mycket, något som framför allt är farligt för unga hästar. Överbelastningen kan leda till svårläkta hältor.
  • Hjärt- och kärlproblem. Hästkroppens behov av blod ökar med volymen och det frestar på hjärtat, eftersom det får jobba hårdare för att pumpa runt blodet.

Dessutom blir en fet häst fortare trött när man rider och därför gärna lite lat. En fet häst kan heller inte prestera på topp eftersom den får svårare att jobba med en effektiv syresättning av blodet. En del överviktiga hästar blir också mer infektionskänsliga då kroppens immunsystem blir sämre på att producera antikroppar.

Väg din häst

Första steget till att ta reda på om hästen verkligen är överviktig är såklart att väga den. Enklast gör man det med hjälp av ett speciellt måttband, som går att köpa från en del fodertillverkare. Faktum är att måttbanden är tillförlitliga, även om det nästan verkar magiskt.

Väg hästen vid samma tidpunkt varje vecka över en period av ett antal veckor för att hålla koll på om den ökar eller minskar i vikt. Studera hästen ordentligt vid vägningstillfället. Hur ser den ut i kroppen? Kan du känna revbenen om du stryker med handen over bröstkorgen. Revbenen ska kännas, men inte synas. Hur ser hasten ut over länden och flanken? Är den väl utfylld? Hänger magen? Är hasten bukig? Bukighet behöver inte alltid betyda övervikt.

Har du en tjockis?

Då är det dags att börja göra något åt det. Oftast räcker det med att ställa om foderstaten och ge sig ut och konditionsträna med lite längre ridpass i lägre tempo. Hästar ska röra på sig mycket! Är din häst överviktig så bör den gå i en hage utan gräs, som är tillräckligt stor för att hästen ska kunna springa och leka.

Räcker det inte med att ställa om foderstaten, utan du kanske har en häst som ”lever på luft” kan man ta hjälp av en professionell foderrådgivare som anpassar foderstaten precis efter din hästs behov. Nu har det dessutom dykt upp ett antal märken med hälsomat för hästar på marknaden som kan vara värt att prova.