På gården Björkäng som ägs av Staffan och Lena Hammarskiöld finns det cirka 30 hästar, två hundar, några katter och höns. Vi möts av ett vackert rött trähus och ett gammalt stall som fått behålla ursprungsdesignen från 1700-talet då gården byggdes. Här har Staffan och Lena bott tillsammans med sina djur i 18 år. Staffan har under större delen av sitt liv ägnat sig åt hästar, både inom tävling och i sitt jobb. 

Hunden August trivs på gården. 

Hästintresse

Hästintresset har alltid funnits där för Staffan, men tog på riktigt fart när han gjorde militärtjänst på K4 i Umeå (hästjägarkvadronen). Därefter köpte Staffan sin första häst och har haft hästar enda sen dess. Hoppning kom snabbt att bli en inriktning han började syssla allt mer med. Under nästan 20 år tävlade Staffan i hoppning och det händer någon gång om året att han drar ut på banan och hoppar igen, men tävlandet har han lagt av med helt.

Påfyllning av färskt vatten uppskattas extra mycket av hästarna i värmen.

Jordbrukets Försäkringsbolag

Staffan jobbar idag som försäkringsförmedlare för Agria Djurförsäkringar, men har varit med sen starten av företaget. Då hette det Jordbrukets Försäkringsbolag och inom företaget har Staffan jobbat med allt från regionchef till chef för affärsområdet häst. Förutom försäkringsförmedling jobbar Staffan även med att ta emot och rehabilitera hästar på sin gård, så kallade konvalescenshästar.

Hästkompisar i hagen.

Konvalescenshästar

På gården finns endast en ponny, Hero, som kommit dit som konvalescenshäst. Hero kom till gården när han blivit utdömd och skulle avlivas då han var en ”besvärlig” ponny. Istället för att avlivas fick Hero en ny chans på Björkäng hos Staffan. Agria Djurförsäkring har tillsammans med Staffan tagit emot konvalescenshästar sedan 2005. En av Staffans första hästar, Notre Dame, som kommit för rehabilitering hade efter konvalescensen stora framgångar inom hoppning och tävlade bland annat i juniorlandslaget. Notre Dame fick stanna kvar hos Staffan och blev 31 år gammal och ligger numer begravd på Björkäng gård.

Hero, konvalescensponnyn som bor hos Staffan.

Katter och höns

Det är inte bara hästar som kommit till gården och på så sätt sluppit avlivats. Även katterna och hönsen på Björkängs gård skulle avlivas men fick istället fortsätta sina dagar hos Staffan och Lena.

Uppfödning

Sedan Staffans hästintresse började har han alltid haft stor fokus på svenskt halvblod. Och det är därför inte konstigt att de tillhörande hagarna är fulla av främst den rasen. På Björkängs gård har de under många ur fött upp svenskt halvblod och när Agria är på besök finns det tre föl i hagarna som njuter av sommaren.

Fölet Alice njuter av sommar och sol.

 

Staffan Hammarskiöld

KRISTIANSTAD
0706414700
staffan.hammarskiold@agria.se

Kontakta gärna Staffan om du vill ha hjälp med din hästförsäkring och bor i Kristianstadstrakten.