Checklista för dig med en gammal häst

  • Tänk på fodret – se till att hästen får i sig rätt näring och protein.
  • Se till att hästen får röra på sig så den inte stelnar till helt – en gammal häst tar längre tid på sig att komma igång och mår bra av lagom mycket rörelse.
  • Slarva inte med vaccinationer och avmaskning då gamla hästar har ett sämre immunförsvar.
  • Väg in flera parametrar för att se om hästen mår bra – en gammal häst tappar ofta fett och muskler och kan se skruttig ut fastän den mår bra.

När en häst når en ansenlig ålder kan det vara dags för pension, tänk på att en gammal häst också ofta mår bra av en och annan aktivitet ändå. Hitta en bra balans som passar både dig själv och hästen. Att få vara ute mycket och bara strosa runt varvat med en ridtur med jämna mellanrum mår de flesta hästar bra av, även de som kommit en bit upp i åren. En gammal häst blir allt som oftast stel i lederna, så håll den aktiverad på lagom nivå och ställ helst inte av den under sommaren. Då kan det vara svårt att få igång en gammal kropp.

Gamla hästar har sämre immunförsvar

Viktigt att tänka på är att en gammal häst kräver särskild omsorg för att få så god livskvalitet som möjligt under sina sista år i livet. Det är även viktigt att inte slarva med vaccinationer och avmaskning eftersom gamla hästar, precis som gamla människor, har ett sämre immunförsvar. Kontrollera även ögonen med jämna mellanrum, en grå hinna kan tyda på starr.

Viktigt med genomtänkt foderstat

– För den gamla hästen är det extra viktigt med en väl genomtänkt foderstat med lättillgängliga näringsämnen och med tillräckligt innehåll av såväl proteiner som av energi. När hästen blir äldre får den svårare att tugga stråfodret ordentligt eftersom tänderna blivit nedslitna, vilket ställer extra krav på hur man utfordrar och i vilken form man tillför näringen. I vissa fall kan man behöva hacka stråfodret för att göra det mera lättillgängligt för hästen, berättar Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Gamla hästar ser ofta skruttiga ut

En äldre häst tappar ofta i muskler och fett och får en annan kroppshållning. De sjunker för det mesta ihop i kroppen och kan se skruttiga ut med stripigare päls och en inte lika frodig man.

- När hästar börjar komma upp i ålder så får de svårt att hålla hull och muskulatur på samma sätt som tidigare. Det behöver dock inte betyda att de inte mår bra. Här behöver man väga in även andra parametrar för att bedöma hästens allmäntillstånd som t.ex. vaken och uppmärksam eller trött/matt blick, hur aptiten är, hur mycket den rör sig spontant i hagen och hur rörlig eller hur stel den är, orkar den med att komma ut ett litet ridpass i naturen utan att bli trött etc, säger Karl-Henrik Heimdahl.