Reflexer kan rädda hästens liv

Hösten är här, och med det mörkare kvällar. För många är det oundvikligt att inte rida eller vistas i närheten av trafikerade vägar. Glöm inte att förse dig och din häst med reflexer - det är en billig livförsäkring.

Något som många inte vet är att de flesta hästar som kommer till skada i trafiken är lösa. De har rymt från hagen, kastat av sin ryttare eller slitit sig när de letts till eller från hagen. Då spelar det ingen roll hur noga du varit med att sätta reflexer på din egen jacka, din häst syns helt enkelt inte för bilisterna utan dig.

-          Kom därför ihåg att utrusta både dig själv och hästen med reflexer även korta sträckor. En reflexgrimma och täcken med reflexer på kan göra stor skillnad för hästen, tipsar Stefan Fur, affärsområdeschef hos Agria Djurförsäkring.

Glädjande nog förolyckas allt färre hästar i trafiken, enligt Agrias statistik. De senaste fem åren har antalet skador halverats. Exakt vad det beror på avslöjar inte statistiken. Kanske spelar det faktum in att det aldrig har varit enklare att använda reflexer än nu – många tillverkare av hästtäcken och ryttarutrustning lägger in passpoaler och reflextryck som fräcka detaljer i den vanliga utrustningen. Dessutom finns en uppsjö av reflextäcken, benskydd och boots i reflekterande material. Ofta är reflexer billiga i inköp, vilket är bra eftersom livslängden är relativt kort.

Så syns du i trafiken:

  • Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering
  • Byt ut reflexerna regelbundet. Förmågan att reflektera försämras av smuts, repor och annat slitage
  • Använd gärna en ridlampa på vänster ben om du rider i trafiken. Lampan visar vitt sken framåt och rött sken bakåt
  • För anspänd vagn gäller att vagnen måste vara reflexmärkt med två röda positionslyktor och två röda reflexer bak, en vit positionslykta fram samt orangegula sidomarkeringar för sken åt sidan. Dessutom ska vagnen vara märkt som långsamtgående fordon

Det här gäller om olyckan är framme
Om olyckan ändå är framme är det nästan alltid fordonets försäkring som täcker kollisionen. Men både häst och ryttare bör ha en egen olycksfallsförsäkring. Om ett trafikförsäkringspliktigt motorfordon kolliderar med ett hästekipage är ryttare eller kusk normalt berättigad till ersättning för personskadorna genom fordonets trafikskadeförsäkring. Oftast betalar trafikskadeförsäkringen ersättning för de kostnader som uppkommer om hästen skadas. Fordonsägaren får dessutom stå för skadorna på det egna fordonet. En kollision med ett hästekipage kan därför kosta fordonsägaren ganska mycket pengar.

-          Men det är inte alltid ett trafikförsäkringspliktigt fordon är inblandat i kollision och då måste hästen ha en egen olycksfallsförsäkring för att ersättning ska kunna betalas för skadorna på hästen, säger Stefan Fur.

Gillar? 2 av 2 gillade, 5 i betyg