Få våra bästa tips och råd om hästköp
Ja tack, jag vill gärna få Agrias nyhetsbrev med erbjudanden och information.
Så behandlar vi personuppgifter

Du kan närsomhelst avregistrera dig från nyhetsbrevet genom att kontakta oss på telefon 0775-88 88 88 eller genom länken längst ner i nyhetsbrevet.

Har hästen fungerat väl under en lång tid så är chanserna goda för att det ska fortsätta så. Men en sak måste varje hästägare ha i åtanke. De första två månaderna efter att hästen flyttat till ett nytt stall är de mest kritiska. Fodret, rutinerna, ridningen, kompisarna… Ja allt ändras och oavsett om det är till det bättre eller det sämre så påverkar det hästen.

Agrias veterinär Charlie Lindberg tycker att det viktigaste är att skapa sig en helhetsbild av hur hästen har fungerat under en längre tid när det kommer till köp.

– Är det en sund och fin häst som tävlat utan några oförklarliga pauser? Redan där har du en aning om hur frisk hästen är. För några veckor sedan besiktigade jag en ponny som tävlar höga klasser och har gjort det länge men röntgen visade att den hade osteochondros i haslederna. Det är väldigt ovanligt bland ponnyer men den hade ju uppenbarligen inga problem med det, säger Charlie Lindberg.

Frisk och glad häst i sommarhage.

Mer kritisk mot yngre hästar

På en äldre häst är det lättare att acceptera små skavanker medan man bör vara mer kritisk med yngre hästar.

– Titta på vad hästen gjort, vilken utbildning den har och vad den åstadkommit på tävlingsbanan. Jämför det med vad den ska göra .

Var veterinärbesiktningen sker spelar ingen större roll men det ska vara lämpliga förhållanden så alla moment i undersökningen kan genomföras.

Många hästköpare väljer att röntga hästen som de är intresserad av. Ska hästen försäkras i A1 Liv för över 100.000 kronor så är det också ett krav från Agrias sida.

Att röntga eller inte röntga - det är frågan

– Ska du köpa och utbilda en yngre häst så kan det vara idé att röntga den eftersom framtida potentiella köpare troligtvis kommer att vilja göra det. Annars får man ju se till hästens bakgrund, är det befogat att röntga? Samtidigt är det ju en kostnadsfråga, det är inte gratis att röntga en häst – det brukar gå på några tusen kronor, förklarar Charlie Lindberg.

Det allra vanligaste är att man använder sig av köparens veterinär när det kommer till besiktningen.

– Ska man köpa en häst som står uppstallat på annan ort kan man be sin veterinär rekommendera någon kollega. Det viktigaste är att det är någon man känner sig trygg med, tycker Charlie.

Unghästar i flock.

I en vanlig veterinärbesiktning kontrollerar veterinären bland annat:

  • hästens allmäntillstånd
  • ögon/öron
  • hull
  • muskulatur
  • hästens hjärta och lungor
  • reaktionen på ett böjprov
  • reaktion på longering och/eller ett ridprov/körprov

– Böjprovet måste värderas avseende andra upptäckter, hästens ålder, med mera. Ponnyer är ofta känsligare att böja.

SVAs webbplats kan du läsa mer om hur en besiktning går till.

Oavsett hur noga hästen besiktigas så kan ingen veterinär förutspå hur länge den kommer att hålla. Som tidigare nämnts så är den allra första tiden den mest kritiska – var därför noga med att ha din häst försäkrad redan från början.

Det är viktig att göra foderövergången smidig. Man kan kanske köpa samma foder som hästen haft tidigare och få med sig lite grovfoder för att kunna blanda i början.

Hästens nya vänner

När hästen ska släppas ihop med nya kompisar gäller det också att vara försiktig.

– En ranghög häst är det nästan aldrig några problem med att släppa in i en ny hage. Man ska förstås ha hästarna under uppsikt den första tiden i alla fall, tycker Charlie.

Det kan också vara bra om hästarna får lära känna varandra i två olika hagar först - men självklart ska de inte få nosa på varandra över staketet, då kan framben flyga upp och fastna.

– Har man köpt en yngre valack så kan det vara bra att veta hur länge hästen varit valack. Hingstfasonerna kan sitta i ett tag och då blir det lätt bråk i hagen, säger Charlie.

Allra viktigast är att ha tålamod.

– Ge hästen tid och skynda inte ut på tävlingar, är Charlies råd.

Följ gärna Agrias checklista vid köp av häst.