Inom SWB, svenskt halvblod, föds det cirka 3 000 föl varje år. Omkring hälften av dessa föl är hingstföl och av dem kommer åtminstone 1 000 att kastreras innan två års ålder. Till det kommer alla travare, ponnyer och andra hästraser - det innebär att det utförs en stor mängd kastrationer varje år.

Vad innebär en kastrering?

Det är testiklarna som skärs bort, de hänger i en muskel ner i pungen. I den muskeln går blodkärl, nerver och sädesledaren som spermierna kommer genom. Man stryper blodtillförseln till testiklarna med hjälp av tänger, som får sitta där ett par minuter innan man skär bort testiklarna. Gör man en stående kastrering lämnar man sedan själva såret öppet för att läka.

På en äldre hingst, eller en hingst med stora testiklar, gör man oftast en liggande kastrering. Detta görs på klinik och de sövs ner. Det blir också ett ”snyggare” kirurgiskt ingrepp, där man oftast syr ihop såret efter sig. 

När är det bäst att kastrera en hingst?

Det är väldigt olika när man som hästägare väljer att kastrera. Om det inte rör sig om en hingst som ska visas för godkännande för avel så väljer många att kastrera förhållandevis tidigt. Det som avgör är många gånger det praktiska - vad har man som ägare för möjlighet att hålla hingst?

Många vill ha kvar hästen som hingst till den är tre år, för att den ska hinna få en del könskaraktär, att den får lite nacke och ser fin ut. Hingsten är dock könsmogen långt tidigare och de flesta som har flera hästar, blandade ston och valacker, väljer att kastrera tidigare – ofta i 1-2-årsåldern.

Det beror även till stor del på hur hästen är och hur den beter sig. Ur hästens synpunkt spelar det ingen roll när man kastrerar, utan det avgörande är oftast de praktiska omständigheterna.

När kan man som tidigast kastrera?

Man kan kastrera en nyfödd hingstunge, men det händer väldigt sällan. Det kan göras om ett föl föds med ett stort pungbråck till exempel, men det tillhör ovanligheterna. Dock har det nog blivit vanligare att man kastrerar redan när hingsten är ett år.

Hur går man tillväga om man vill kastrera sin hingst?

På unga hingstar gör man det ofta hemma i stallet, på en stående häst som veterinären ger lugnande och lokalbedövning i testiklarna. Man kan också lägga hingsten ner i en välhalmad ren box, eller utomhus på en fin gräsyta, det gör det ofta lättare att komma åt ordentligt. Detta har blivit mindre vanligt de senaste åren, förr la man ofta hingstarna ner vid kastrering. Som veterinär är du mer skyddad om hästen ligger ner. Men idag är det absolut vanligast att man kastrerar en stående hingst.

Hur lång tid tar det innan hästen läker efter kastrering?

Man får räkna med att det tar upp till tre veckor innan såren är helt läkta.

Vilka är de vanligaste komplikationerna efter en kastrering?

Att hästen får svullnader i operationsområdet, därför att det samlas vätska i pungen – pungen är ju kvar och det blir ett ganska stort hålrum där testiklarna tidigare satt. Då samlas det lätt sårvätska och det blir en svullnad, som kan behövas öppnas upp så att vätskan kan rinna ut. Det kan också bli en infektion i såret.

Det är ganska vanligt att det blir mindre komplikationer efter en stående kastrering, eftersom det görs i en miljö som inte är steril. Risken för komplikationer är mindre efter en kastrering som görs på klinik.

Vad ska hästen göra efter kastreringen?

Det är viktigt att hästen rör på sig tiden efter ingreppet, för att motverka svullnad i såret. Hästen ska inte stå helt och hållet, utan det är bra om den får gå på promenader, longeras eller gå i hagen. Hästen ska dock inte släppas ut obevakad hur som helst, utan det är bra att ha koll på den efter kastreringen om det blir komplikationer.

Allvarligare komplikationer

Vid kastrering kan det förekomma att hästen får tarmframfall efter ingreppet – att tarm ramlar ner i pungen, och även ut ur kroppen genom det öppna såret. Det är en allvarlig komplikation, som oftast leder till att hästen får avlivas.

Hingstbeteende – hur funkar det?

Det är väldigt individuellt, men ju längre en häst har gått som hingst, desto mer har hingstbeteendet satt sig i hästen. När en häst kastreras tar det ett par månader innan testosteronet har gått ur kroppen, så man ska inte bli förvånad om hästen fortsätter vara hingstig ett tag efter kastrationen.

Allt eftersom hormonnivån minskar så kommer hästen bli mer valacklik. Vissa valacker är mer hingstiga än andra, men det har ofta mer med personligheten att göra.

Är valacken riktigt hingstig – ofta gapig och försöker betäcka ston – kan det vara bra att kolla upp att all testikelvävnad har tagits bort. Det syns också på blodprover, om det finns en hormonproduktion kvar.

Det finns även en del hingstar som bara har en testikel nere i pungen vid kastrering, medan den andra testikeln ligger kvar i bukhålan. De kallas för klapphingstar, och fortsätter bete sig som hingstar till man tagit bort den andra testikeln – det är inte alltid helt enkelt att lokalisera den.

Vem utför kastreringar?

Det är en vanlig uppgift för de flesta hästveterinärer, ofta är det distriktsveterinärer som gör det hemma i stallarna.

När kan en kastrerad hingst släppas ihop med andra hästar?

Ofta kastrerar man av praktiska anledningar, just för att kunna ha hästar tillsammans i hage. Efter en kastrering bör man vänta bortåt sex veckor innan man släpper ut nykastrerade unghingstar tillsammans med ston. Det finns spermier kvar i utförsgångarna så om hästen fortsätter att försöka betäcka nära inpå en kastrering finns det risk för att det tar sig.