Historiekavalkad med Agria och Svenska ridsportförbundet

Samarbetet mellan Agria Djurförsäkring och Svenska Ridsportförbundet har satt många milstolpar på vägen att utveckla svensk ridsport sedan starten 1978. Vid årsskiftet 2015/2016 avslutas det 38 år långa samarbetet. Vi har gjort en djupdykning i bildarkiven - häng med på en nostalgitripp bland tävlingar och projekt på elit- och ridskolenivå i hela landet.

Tidningen Häst & Ryttare

En viktig del i samarbetet med förbundet har varit att stötta nya mediesatsningar. I samband med att förbundets tidning Häst & Ryttare startades dedikerade Agria ett särskilt startkapital under ett antal år. Senare innebar satsningen webb-TV-sändningar av SM och större tävlingar, vilket snabbt fick fäste och idag är en självklarhet.

 

Agria Allsvenskan – succé på succé i Falsterbo

För några år sedan gick Agria in som huvudsponsor till allsvenskan med kravet att lyfta statusen och göra något nytt. Resultatet blev positiva regeländringar med delfinaler och final under Falsterbo Horse Show, vilket gjort allsvenskan till en stor succé. Guldmedaljen för 2015 gick till Skästa Ridcenter från Västerås.

Agria Ponnyallsvenskan – en familjefest

Full fart, tårar, hurrarop och hejarklackar som skallar över hela Strömsholm. Agria Ponnyallsvenskan har i alla år varit en familjefest utöver det vanliga som engagerat.

Säkerhetsprojektet – Säker med häst

Säkerhet har gått som en röd tråd i alla år som Agria sponsrat ridsportförbundet. En säkerhetsturné arrangerades 2007 och när fälttävlan stod inför den svåra uppgiften att göra sporten säkrare, gick Agria in och sponsrade med säkerhetspinnar. En rad broschyrer och utbildningsmaterial har också gjorts tillsammans med förbundet på temat säker med häst. Här ser vi Niklas Lindbäck på Mister Pooh framför den röda säkerhetsflaggan.

Champion of the youngsters  

Framtiden har alltid varit en bärande del i Agrias engagemang inom ridsporten. När satsningen på unga hästar och talanger drog igång för ett par år sedan i form av turneringen Champion of the youngsters med final i Göteborg, var Agria en ivrig sponsor. Här ser vi Linda Heed tillsammans med sin fina Bee Wonderful.

Agria var med och startade Stockholm International Horse show

Ridsporten i Sverige tog en ny vändning i samband med VM i Stockholm 1990. Agria var redan då stor samarbetspartner till förbundet. Det var naturligt att engagera sig i fortsättningen på VM – Stockholm International Horse Show som startades i den då helt nya arenan – Globen.

Självklart följde Agria med när tävlingarna flyttade vidare till Friends Arena 2014. Agria kommer även framöver att vara en aktiv samarbetspartner till Sweden International Horse Show.

Agria Unghästmiljonen

Svenska hästar är bra och uppfödarna behöver lyftas fram ännu mer, menade Agria i slutet av 1900-talet och instiftade Unghästmiljonen. En fantastisk möjlighet att vinna en miljon kronor om hästen segrade både som 4-, 5-, och 6-åring i Breedersfinalerna. Kyra Kyrklund tillsammans med Tiptop och Louise Nathhorst (bilden) med sin Isidor gjorde det som många ansåg omöjligt.

Elitsatsningen Agria Miljonen

Elitsatsningar kostar mycket pengar, men ger också mycket tillbaka till sporten på alla nivåer. Det var en av flera anledningar till att Agria under många år dedikerade en miljon kronor årligen till förbundets landslag. Pengarna har gått till allt ifrån gemensamma träningar, resor, mental träning till hälsoprogram på hästarna och möjlighet att ta med veterinärer och equiterapeuter till pre-camps. Här ser vi landslaget i hoppning under OS i London 2012. Förbundskapten Sylve Söderstrand, Jens Fredricson, Lisen Bratt Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson.

Team Agria med Angelica Augustsson & Emelie Brolin

”Ridsporten behöver fler stjärnor som syns”, sa Malin Baryard-Johnsson på en landslagsträff. Agria fångade bollen och bildade tillsammans med förbundet Team Agria. Fyra talangfulla ryttare på väg mot landslag fick stöd på alla fronter för att nå toppen. Idag är Emelie Brolin och Sara Molvidsson etablerade Grand Prix-ryttare, medan Angelica Augustsson vunnit både världscup och ingått i landslaget i flera år. Här syns Angelica Augustsson med Midtown Du Tillard.

Profilryttarna Lussan och Peter

Duktiga ryttare och tränare är bra förebilder. I många år var Agrias profilryttare Louise Nathhorst och Peter Eriksson ankare i dressyr- respektive hopplandslaget. Samtidigt var de goda förebilder och syntes i många Agria-sammanhang framför allt på ridskolorna. Här ser vi Peter Eriksson flyga över hinder med sin fantastiska Cardento.

Svenska Ridsportförbundets 100-årsjubileum

När ridsportförbundet firade 100 år 2012, stöttade Agria extra för att genomföra det pampiga jubiléet i Stockholms stadshus. Och vilken fest det blev! Lagom till jubiléet publicerades också boken ”Hästkarlar, hästtjejer, hästälskare”, på bilden författaren Susanne Hedenborg.

 

Uppmuntrande stipendier

En lång rad av stipendier har delats ut under årens lopp, bland annat ridskoleryttarstipendier till Agria Riksmästerskap. I Globen år 2001 mottog tre lyckliga fälttävlansstipendiater 5000 kronor vardera - Ida Hermansson, Lotta Fredriksson och Ida Larsson.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg