Hatten av för dressyrryttaren och bloggaren Emelie Brolin

Emelie Brolin, Agriabloggare och del av den tidigare satsningen TeamAgria, tar på sig hjälm till fracken på tävlingsbanan. Hon är medveten om de risker som finns och vill även vara en förebild för andra ryttare.

Hjälmdebatten inom dressyren har pågått länge och sedan årsskiftet införde Kanada som första land hjälmtvång för alla dressyrtävlingar. I Sverige är det tillåtet att bära hjälm på alla tävlingsnivåer, men det finns ännu inte någon regel att det är tvunget att bära hjälm för ryttare över 18 år.

Emelie Brolin är Agrias bloggare och var även en del av den femåriga ryttarsatsningen TeamAgria. Hon både tränar och tävlar dressyr och har alltid hjälm när hon tränar. Från och med i helgen kommer hon även att ha hjälm när hon tävlar hästen Briman, som är en stor och ganska känslig, nervig häst.

- Jag har åkt av honom tidigare och till vardags har jag ju alltid hjälm, så det känns konstigt att inte ha hjälm bara för att det är tävling, berättar Emelie.

Önskar att fler väljer hjälm

Under Göteborg Horse Show i Scandinavium red ett par dressyrryttare med hjälm under küren. Emelie hoppas på att beteendet sprider sig.

- Jag hoppas att det kommer att sprida sig och att det blir mer vanligt att ha hjälm, även i de högre klasserna, säger Emelie.

I helgen är det dags för årets första tävling för Emelie och Briman, och det blir alltså hatten av för Emelie som istället tar på sig hjälmen till fracken.

- Idag känner jag mig förvånad när jag tänker på att jag tidigare har tävlat med hatt, säger Emelie.

Emelie är medveten om vilka risker som finns och hoppas på att fler och fler ryttare kommer att börja bära hjälm istället för hatt.

- Jag önskar att fler skulle välja att ha hjälm, säger Emelie. En olycka händer så lätt.

Till Emelie Brolins blogg

Agria Incident

När du tecknar en av Agrias hästförsäkringar ingår Agria Incident. Det är en olycksfallsförsäkring med en sjukvårdsdel som försäkrar människorna runt omkring din häst. Även besökare i stallet, medryttare och andra omfattas av försäkringen.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg