Hästar i centrum på svenska hästens dag

Hundratals hästar har fått ett nytt, värdigt, liv tack vare Svenska Hästars Värn. Nu fyller föreningen 20 år och hoppas på att ännu fler ska bli medlemmar.

Svenska Hästars Värn startades av ett par tjejer som 1993 hittade en vanvårdad häst. När de ville få hästen omhändertagen insåg de att det inte fanns någon organisation att vända sig till. Idag har föreningen växt sig någon större men har fortfarande inte mindre att göra.
- Tyvärr så behövs vi fortfarande och vi behöver bli fler. Alla som har häst vet hur mycket de kostar att hålla hästar som är friska. Vi tar hand om dem när de har det som värst och det är ännu dyrare. Eftersom vi är en helt ideell förening lever vi på bidrag som våra medlemmar ger, säger Carina Norrell, ordförande i föreningen.

Carina Norell är ordförande för Svenska Hästars Värn

I samband med 20 års jubileets show hoppades föreningen att fler skulle få upp ögonen för vad de håller på med. Ett par hundra besökare kom till Riddersberg utanför Jönköping för att vara med på dagen och alla som uppträdde gjorde det ideellt.
- Vi hoppas på att kunna sprida god hästkunskap här under dagen, sa Carina Norrell.

Det var ett minst sagt gediget program som det bjöds på. Agrias Stefan Fur vad konferencier och ledde besökarna genom bland annat trickshower, hoppclinic med Ragnar Bengtsson och kändiskörning.

Agria berättade också om sitt projekt ”Himlen kan vänta”. Totalt har försäkringsbolaget räddat ett tjugotal hästar från att dömas ut för tidigt. Två av hästarna visades upp på jubileumsshowen. En ponny och en stor häst.
- Hästar som bedöms som utslagna av veterinär får en andra chans hos mig. Jag har tagit emot över 20 hästar och alla har kunnat leva ett normalt liv förutom en som hade fång, berättade Staffan Hammarskiöld och ansvarar för projektet hos Agria.
Vad är det då för metoder som Staffan använder sig av?
- Det är inga konstigheter. Vi betraktar hästarna, låter dem gå ute mycket i hagen och ger dem varierad träning, avslöjade Staffan.
 

Nästa program ut var Malin Hellstedt som visade upp en trick show med sin fantastiska frieser häst Wout. Spansk skritt, stegring på kommando och piaff stod på programmet. Publiken fick sig ett gott skratt när Wout stod på en vippbräda och gungande fram och tillbaka, något han sedan fortsatte med när han släpptes lös.
- Det handlar om att träna mycket och jag tror att många skulle tjäna på att umgås med sina hästar mer som vänner, sa Malin Hellstedt efter sin fina uppvisning.

Åsa Kristofferson från Hallands Djursjukhus som är veterinär och kiropraktor berättade om hästens rygg.
- En häst har 52-54 ryggkotor, berättade Åsa och visade sedan hur en undersökning går till.

Ragnar Bengtsson höll clinic och några av Tenhultsgymnasiets elever ställde upp som visningsryttare.

Strax efter lunch började en clinic med Ragnar Bengtsson som är manager för team H&M. På clinicen visades unghästar med väldigt olika karaktärer upp och Ragnar förklarade hur man kan jobba med så olika hästar.

Totalt så var det ett ganska blygsamt antal åskådare som tog sig till Riddersberg men Carina Norrell hoppas ändå på att det ska bli ett återkommande inslag.
-Det programmet förtjänade egentligen många fler besökare. Men det är inte helt omöjligt att det kommer igen, säger Carina Norrell.

Systrarna Erica och Linnea Berghäll startade en Pay & Jump vars överskott går till Svenska Hästars Värn.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg