Att hålla häst kostar pengar och kräver tid.

Att ha egen häst, eller egna hästar, är en gåva. Hästlivet är en livsstil som passar den som tycker om djur och som inte drar sig för att hugga i. Det finns lika många sätt att hålla häst som det finns hästmänniskor – från tävlingsryttaren som satsar professionellt till karriärmänniskan som har hästen som andningshål till familjen med ponnybarn på landet. Hästen är till lika stor glädje för alla. Var och en som skaffar häst har också samma ansvar.

Alltid är det något

Hästen är ingen traktor. Ingen du sätter in i ett skjul i väntan på att vintern ska gå över eller att regnet ska sluta. Din häst behöver mat, motion, tillsyn, omtanke och träning. Varenda dag – året runt, söndagsmornar som sommarlov, oavsett det är varmt eller kallt, halt eller stormar ute.

Alltid är det något, vare sig du har hästen inackorderad eller hemma i eget stall. Vattnet kan frysa. Täckena måste tvättas. Intorkad lera fyller luften när du borstar den vän som haft hejdlöst kul i hagen. Och inte kan du åka bort ens en dag utan att först ha sett till att någon annan tar hand om din häst. Har du häst, har du ett ansvar.

Tänk efter – före

Ett hästköp är ingen impuls, inte en nyck. Det är ett stort beslut. Att hålla häst kostar pengar och kräver tid. Det vill till att du själv och hela familjen har tänkt igenom saken – innan ni skaffar en ny, och stor, familjemedlem: Har ni tid? Har du råd? Har ni tänkt efter, och tänkt framåt i tiden? Och vilken typ av häst är rätt för dina behov?

Vilket är viktigast: att hästen har ”rätt” härstamning eller att den är snäll i stallet och lugn i trafiken? Och ponnyn till barnen – är den tillräckligt grundutbildad, är den pålitlig, har den rätt storlek för att kunna vara till glädje i familjen i mer än bara några få år?

Frågorna är många. De flesta bör ha fått svar innan du tar ditt livs beslut och blir med häst.

Lycka till!