Checklista inför betet

Staket

 • Stolpar och ström

I början på säsongen är det bra att gå ett varv runt hagen för att känna igenom så att alla stolpar står stadigt. Se till att strömmen inte bryts någonstans av till exempel grönska eller fallande grenar.

 • Isolatorerna

Kontrollera så att isolatorerna är hela och sitter ordentligt, speciellt om du har järntråd och tänker använda en trådspännare. Isolatorerna ska sitta på insidan av stolparna. Skulle en häst få för sig att springa igenom kan det annars hända att den får med sig både isolatorer och tråd. På hörnstolparna, som bör vara kraftigare eller stöttas, kan tråden gå på utsidan så att staketet blir stabilare.

 • Skarva

Har tråden gått av eller om man behöver koppla två ändar tråd så är det viktigt att det görs noggrant så att inte kontaktytan blir för liten och därmed strömstyrkan svag. Det finns många skarvlås att välja mellan men självklart kan man knyta ihop ändarna själv. Har man ståltråd fungerar en råbandsknop, vira ändarna runt tråden.

 • För att skarva ihop plastband, gör så här:

 1. Gör en knut så fem centimeter av ändarna sticker ut.
 2. Tänd eld på ändarna och smält bort plasten.
 3. Sno ihop metalldelarna
 4. Tejpa med isoleringstejp runt metalldelarna.

Plasten är bortbränd och metallen ihopvirad. Isolering med tejp återstår

 • Sträck

Löst hängande trådar innebär skaderisker. En ordentligt spänd tråd ska gå rakt av vid belastning. En järntråd kan man spänna så hårt man kan medan en plasttråd blir skör om den späns alltför hårt. Den ska däremot hållas sträckt.

Löst liggande tråd kan orsaka otäcka skador

 • Markera

I början av sommaren, innan hästarna lärt sig var staketet går, kan det vara bra att hänga plastremsor i tråden så att hästarna inte missar den och springer rakt igenom. Framförallt inför betessläppet, då farten kan bli hög, är det en bra idé.

Plastband visar ystra hästar extra tydligt var gränserna går

 • Taggtråd förbjudet

Kom ihåg att taggtråd är förbjudet att använda sedan 1 januari 2010.

Parasiter

 • Träckprov

Innan hästarna släpps på bete så bör man ta ett träckprov för att säkerställa att ingen häst för med sig smitta. Parasiter finns alltid i hästens spillning. För att förhindra att de blir för många ska man undvika att ha fler än tre hästar per hektar, färre hästar om det är naturbete. Risken att hästarna börjar äta alltför nära avföringen ökar om bete är för litet till areal eller näring.

 • Angripet

Är betet parasitangripet så kan man låta det vila ett år eller låta får eller kor beta där en sommar. Då har de flesta parasiter dött ut eftersom parasiter är artspecifika. Man kan också låta får eller kor gå på samma bete som hästarna, då betar de olika arterna ner vid varandras avföring.
Har du inte möjlighet till att ha större bete så mocka rent hagen två gånger i veckan. Undvik också att ge tillskottsfoder på marken.

Vatten, salt och mineraler

 • Vattenkvalité

En häst dricker runt 10 procent av sin egen vikt varje dag och mängden kan vara den dubbla om den är i träning. Ge inte hästen sådant vatten som du inte själv skulle dricka. Har man en vattenkopp bör flödet vara minst sex liter per minut. Hästar är känsliga för vatten av dålig kvalité och dricker ogärna om vattnet luktar eller smakar konstigt. Rengör därför vattenkoppen eller karet regelbundet. Brist på vatten leder till döden inom tio dagar, så kontrollera vattentillgången varje dag!

 • Salta

Se också till så att det finns salt i hagen. Hästar kan inte överkonsumera salt, det kommer ut med urinen. Det bästa är en ren saltsten utan mineraler eftersom hästar, liksom människor, kan känna sug efter salt.

 • Godis

Mineraler kan ges som godis i hagen en till två gånger i veckan. Då har också hästägaren koll på hur mycket mineraler hästen får i sig.

Giftiga växter

Många av de växter som är giftiga undviker hästarna eftersom de inte är smakliga. På SVAs webbplats finns en lista över giftiga växter. Några av de vanligaste är:

 • Idegran, där särskilt barren är giftiga. Hästen kan dö bara några minuter efter konsumtion.
 • Ekollon kan vara farliga på hösten och då speciellt de gröna, omogna ollonen.
 • Smörblommor undviker hästarna oftast. Hästar som äter av det kan drabbas av bland annat kolik, avmagring och ibland dödsfall. Torkat, i hö, är smörblomman ofarlig, i ensilage avtar giftigheten efter två månaders lagring.
 • Sprängört har en särskilt giftig rot. Hästar dör av cirka 500 gram torra växtdelar.
 • Stånds undviker hästen normalt sett men de kan förgiftas när det finns i hö eller hösilage.

Många trägårdsväxter är giftiga så undvik därför att ge trädgårdsavfall till hästarma. Ta gärna med en fältflora när du är i hagen så du kan titta efter direkt för den växt du hittat.

Källor
Stängselboken av Anders Råsberg, Jordbruksverket, Statens veterinär medicinska anstalt, www.sva.se, Hästägarens handbok av Ingrid Andersson och Charlie Lindberg, Håll hästen frisk av Harry Pettersson och Bernt Green