Att välja rätt bett är viktigt då hästar är väldigt känsliga i munnen och bör ha ett bett är utformat för varje individ. Sträva alltid efter att välja ett så milt bett som möjligt, och tänk på att prova ut bettet så att det passar ordentligt. Är du osäker på vilket bett du ska välja? Ta hjälp av din veterinär eller tränare!

Vanligt tränsbett

På samma sätt som två- och tredelade finns även raka bett med fasta eller lösa ringar. Detta bett kan fungera bra på en häst som lätt blir orolig i munnen om bettet rör sig. Ett vanligt tränsbett med runda, rörliga ringar är  också det mildaste. Är ledat på mitten och ska vara massivt.

Två- och tredelat tränsbett

Två- och tredelade tränsbett är de vanligaste betten. De finns både i rostfritt stål, mässing och sötmalm, där även en viss del kan vara i annat material, till exempel mittdelen av det tredelade bettet. Olika material kan stimulera att hästen trivs mer med bettet. Betten finns med fasta eller lösa bettringar, och även detta är olika för olika hästar vad som fungerar bäst. För en häst som lätt nyper sig i mungiporna kan fasta ringar vara bättre. 

Novabett

 Ett rakt bett i mjukt material. Kan fungera väldigt bra på lyhörda hästar med känslig mun. För en häst som inte är lyhörd kan det dock få motsatt effekt om ryttarens hand istället blir hård för att få igenom en förhållning. Bettet är bra för hästar som lätt blir allergiska då det är fritt från tillsatser. 

Hackamore

Hackamore är ett bett som saknar den delen som är i hästens mun, istället fungerar det genom en hävstångseffekt och kräver därför en rutinerad ryttare då effekten kan bli mycket kraftfull. Det finns olika typer av hackamore som är olika skarpa, ju längre skänklar på sidorna desto större hävstångseffekt = skarpare bett. Du bör vara stadig och balanserad när du rider med ett hackamore.

Du kan med fördel använd martingal på din häst när du använder hackamore så att du får lite mer stabilitet. Bettet används oftast på hästar som har munfel eller som är väldigt heta.

Kandar

Kandar är ett bett som består av två bett, ett bridongbett och ett stångbett. Bridongen är ett tunt tvådelat tränsbett med små ringar. Stången har sidostänger eller skänklar och en kindkedja. Kandaret är skarpare än ett tränsbett och man använder två tyglar så det krävs en rutinerad ryttare för att hantera kandaret på rätt sätt. Detta bett ser man vanligtvis på dressyrhästar på en högre nivå.

 

Det finns ett uttryck att ett bett aldrig är skarpare än den hand som håller i tygeln. Och det stämmer till stor del, ett mjukare bett är inte snällare om det gör att ryttaren använder större tygeltag än nödvändigt, eller fastnar i handen. Men en stor del av vilket bett som passar vilket häst beror också på hästens mun. Alla hästar ser olika ut i munnen och det är därför det är viktigt att anpassa efter varje individ. Det är också bra att ha viss variation på bett, för att få trycket på olika ställen. Och var uppmärksam på om din häst plötsligt blir stark eller styv i munnen, gapar eller visar obehag på andra sätt. Detta kan vara hästens sätt att visa att något är fel i munnen och  då är det dags att kolla över hur du hjälper den att lösa problemet.