För att registrera häst i Sverige krävs ett konturdiagram utfärdat av godkänd ID-kontrollant. Vid registreringen utfärdas ett hästpass. De flesta raser har också tagit beslut om att införa chipmärkning av häst i samband med registrering.

I Sverige är det numera vanligast att hästar av alla raser är chipmärkta, även om frysmärkning och brännmärkning fortfarande kan ses på importerade hästar. 
Det internationella ridsportförbundet, FEI, kräver också chip på alla hästar som tävlar internationellt. 

Hur gör man om en häst ska registreras och märkas?

Det är något skilda bestämmelser för olika raser, men för alla gäller att hästen ska ha ett konturdiagram utfärdat av en godkänd ID-kontrollant.

Det finns olika kategorier av ID-kontrollanter:

  1. Kontrollant med godkänd färgkurs - får utföra samtliga raser
  2. Kontrollant utan godkänd färgkurs - bör inte anlitas vid kontroll av ”krångliga” färger
  3. Kontrollant utbildad av SWB - har anmält att de endast utför kontroll på SWB-hästar

För att lätt hitta närmaste kontrollant finns olika sorteringsbegrepp i listorna. Fråga alltid om kostnad innan ni avtalar tid, det kan variera något mellan olika kontrollanter.

Här hittar du listan över ID-kontrollanter

Chipmärkning

Varför märka hästar? Att bara utföra ett konturdiagram är en ganska osäker metod för att identifiera hästar. ”Brun unghäst utan tecken”, gående med 20 andra bruna unghästar utan tecken i en hage, kan efter ett sommarbete vara nog så svår att känna igen.

Även de hästar som ”tappar” sina originalhandlingar och plötsligt dyker upp flera år yngre och med okänd härstamning, är något som måste motverkas och en bra metod är att chipmärka för att ha kontroll på identiteten.

Hur går det till?

Godkända chipmärkare är veterinärer, samt de personer som gått utbildning i SH:s regi.

Mikrochipet (ca 2 mm i diameter) ligger i en hylsa av bioglas som kroppen bildar bindväv runt och det växer fast. Chipet blir inte aktivt och sänder ut strålar förrän en avläsare sänder in vågor mot det. Vågorna reflekteras och man kan i avläsaren avläsa koden, som är en sifferkod.

Chipet är programmerat när det levereras, man kan inte välja kod själv utan det ligger färdigt i en kanyl som är monterad i en hållare.

Hästen ska stå på en väl upplyst plats och vara avborstad. Hästen scannas av så att inget chip redan finns där, vilket har hänt med importerade hästar. Chipet ska placeras på hästens vänstra sida, mitt på halsen ca en handsbredd nedanför mankammen.

Vid behov klipps en ruta på ca två centimeter. Stället tvättas noga. En kanyl innehållande chipet tas ur steril förpackning. Kanylen sticks in i muskeln och chipet trycks ut, inte under huden vilket man gör på smådjur. Hästen scannas av för att se så att chipet hamnat på plats. Chipmärkaren ordnar med alla papper som behövs, men oftast är det därefter hästägaren som skickar in hästens papper till sin stamboksförande organisation, som SWB, SH eller liknande.

Det är en relativt smärtfri metod trots att kanylen kan verka ”grov”. De flesta hästar reagerar som vid en vanlig injicering av penicillin.