Bara för att en häst har uppnått en viss ålder innebär det inte automatiskt att hästen är utsliten och behöver pensioneras. Så länge som hästen är pigg mår den bra av att ridas.

– Man måste alltid utgå från individen. Har hästen haft skador – allvarliga eller mindre allvarliga - tidigare? Hos vissa hästar som har haft svårare skador men ändå kommit tillbaka till träning, kan skadan göra sig påmind när hästen blir äldre och lite stelare i kroppen. Därför är det viktigt att anpassa arbetet till varje individ. De allra flesta hästar vill göra något, de vill oftast inte bara gå och skrota i hagen, säger Charlie Lindberg, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

För att inte stelna till är en rejäl hage viktigt för den äldre hästen.
– Hästen behöver kunna röra sig på egen hand, så den inte blir för stillastående. Då blir de lätt knackiga. Har man en stor hage kan det vara en bra idé att ha utfodringen på olika ställen – något som passar bra för alla hästar då man får en naturlig rörelse.

Lyssna på din häst

Genom att lyssna på hästen kan små förändringar göra stor skillnad. Äldre muskler kräver mer uppvärmning och längre avskrittning efter ett pass. Är man tveksam till hur hästen egentligen mår - ta hjälp!

– Det kan vara en bra idé att låta en tränare sitta upp och rida hästen för att känna efter. Om inte det hjälper så kan man ta ut veterinären för att känna igenom hästen. Det behöver inte vara en jätteundersökning, men det kan vara bra för att få lite tips eller hjälp med hur man går vidare, säger Charlie Lindberg.

Variera träningen och underlaget

Om man känner att det är dags att dra ner på träningen är det viktigt att trappa ner sakta, att inte gå från full kondition till helt stillastående. En äldre häst som fortfarande är frisk bör komma ut i alla fall varannan dag.

– Man får se vad hästen verkar tycka är kul. Skrittpromenader är bra, särskilt om den inte rör sig så mycket i hagen. Hästen behöver komma ut på olika underlag, då håller den längre. Jag tror att man måste våga använda hästarna – de är inte sjuka för att de är gamla, säger Charlie Lindberg.