Agria rider landet runt med Ridskoleboosten

Foto: Caroline Willberg Johnn

För att lyfta Sveriges ridskolor har Agria runt om i Sverige anordnat Ridskoleboostar. Som namnet avslöjar vill vi boosta med föreläsningar, smittskyddsinformation och praktik till ridskoleverksamheter ute i landet.

- Vi vill skapa en mötesplats för ridskolor att träffas och även lyfta fram svenska ridskolor och ge dem ytterligare verktyg de kan använda sig av i sin verksamhet, berättar Stefan Fur, Affärsområdeschef för Häst och Lantbruk på Agria.

Morgonen började med att Agrias hästveterinär Karl-Henrik Heimdahl gick igenom vad man bör tänka på när man köper häst. Fokus låg på hur exteriör påverkar funktionalitet och hållbarhet. 

Pennorna glödde för att få ner alla bra tips om tips och råd vid hästköp.

- Det är precis som med människor, en person som tävlar sprint ser oftast väldigt annorlunda ut än en som springer marathon, säger Karl-Henrik.

Det finns ett tydligt samband mellan hur hästen är skapt och vilka skador den får. Här gäller det att inte bara tänka storlek, utan även på grovlek, längd, hög- eller lågställd m.m. Så se till att välja en häst som har en exteriör som funkar med användningsområdet och du ökar dina chanser att få en hållbar och frisk häst var kontentan av föreläsningen. 

Karl-Henrik Heimdahl föreläste om vad du bör tänka på när du köper häst.

Veterinärerna avlöste varandra och vi fick höra på när Madeleine Agneborg pratade smittskydd. En intressant föreläsning som engagerade publiken som sprutade ur sig frågor och funderingar. 

Kvarka stod högst upp på listan, då många fall i Sverige varit på tal den senaste tiden. Madeleine gick igenom förebyggande åtgärder som hygienhållning och åtgärder när skadan redan är skedd såsom isoleringsstall och även här god hygien.

- Noggrann hygien, kunskap, information och att ha en beredskapsplan är bra riktlinjer när man pratar smittskydd, säger Madeleine.

Veterinär Madeleine Agneborg efter sitt snack om smittskydd.

Dagen avslutades med två pass med dressyrlegenden Liane Wachtmeister som gav många och goda råd. Även Liane la stor fokus vid hur man rider för att få och kunna bibehålla en hållbar häst med hur man rider, markarbete och vikten av rätt sits. Variation och att våga förändra var också några av ledorden i passen.

Liane Wachtmeister höll uppskattad clinic med fokus på hållbarhet.

- Inte en halvhalt i halvåret, gör det ofta, sa Liane Wachtmeister och skrattade.

 Se till att hålla hästen motiverad och nyfiken och våga förändra tempot.

- Största dödssynden många gör är att rida jämntjockt!

Frivilliga på Ridskoleboosten fick rida clinic för Liane Wachtmeister.

Gillar? 2 av 2 gillade, 5 i betyg