Tips för dig som ska hyra häst:

  1. Ha en kunnig vuxen person som du kan fråga om råd ifall du är osäker på något
  2. Det bästa är om du redan känner hästen eller ponnyn du ska hyra, om inte så var noga med att provrida innan
  3. Skriv kontrakt med uthyraren och se till att det finns en försäkring till hästen eller ponnyn, notera också eventuella sår eller skador innan du åker iväg
  4. Tänk på att hästen eller ponnyn skall ha daglig tillsyn - det ska alltid finnas fri tillgång till saltsten och färskvatten som ska kontrolleras varje dag.
  5. Ta gärna några foton på ponnyn eller hästen så du vet hur den såg ut när du hämtade den, det kan vara bra om det skulle uppstå en tvist

Vart kan man hyra häst?

Det är alltid bra att känna hästen eller ponnyn som man vill hyra, många hyr en lektionshäst från ridskolan där de rider. Om du inte har möjligheten att känna hästen sedan innan så är det viktigt att provrida och ta reda på så mycket det går om den innan du hämtar den. Kom ihåg att temperamentet och utbildningen är det viktigaste när du letar efter en ponny eller häst att hyra.

Det är också bra att ha en vuxen och hästkunnig person tillgänglig att rådfråga om man är osäker över något. Det är inte att rekommendera att hyra en häst som nybörjare.

När du bestämt dig för en viss ponny eller häst så ska du ta reda på från uthyraren exakt vad som gäller med utfodring, utrustning och ridning. Det är också viktigt att skriva ett kontrakt med uthyraren. Ta reda på vilken försäkring hästen har, om den inte har någon försäkring så är det lämpligt att teckna en. När du hämtar hästen så är det bra att notera befintliga sår och skador, om det skulle uppstå en tvist.

Betet

De flesta hästar eller ponnyer kan utan problem gå ute dygnet runt under sommaren. Det finns dock några viktiga saker att tänka på vad gäller bete och uppstallning:

  • Vänj hästen långsamt vid näringsrikt gräs så den inte får exempelvis fång eller kolik
  • Betet bör vara tillräckligt stort och gräset lagom näringsrikt för den hästen eller ponnyn du ska hyra
  • Det ska finnas fri tillgång till saltsten och färskvatten som ska kontrolleras varje dag
  • Vindskydd kan vara bra att bygga om det inte finns tillräckligt många träd som skydd för sol och vind
  •  När du hägnar in betet så ska du använda dig utav elstängsel eller trästaket. Taggtråd och fårstängsel ska du absolut inte använda då hästen lätt kan skada sig på det. Gör det till en vana att gå ett varv runt hagen längs staketet för att kontrollera att det är helt
  • Hästar är flockdjur som trivs bäst ihop med andra hästar

Skötsel och utrustning

Även om hästen eller ponnyn inte rids så behöver den visiteras varje dag. Var uppmärksam på tecken som glanslös hårrem, hängande huvud och om hästen ser trött ut - då kan den vara sjuk. Det är också bra att ta temperaturen på hästen om du misstänker att den inte mår bra.

Tvätta sår med koksalt eller annan sårtvätt så fort som möjligt för att undvika att såret blir inflammerat eller att flugor och insekter lägger sina ägg i såret.

Bra att ha:

Hästen, ridningen och säkerheten

Ge hästen en vilodag ibland, om det är varmt ute så är det bäst att rida tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Rid alltid med hjälm och gärna med säkerhetsväst. Om du måste rida ensam, berätta för en vuxen vart du planerar att rida och hur länge du tänkt vara ute. Ta med dig mobilen och se till att den är laddad.