Ett bete blir näringsfattigt vid olika tidpunkt beroende på sammansättning av växter, väderlek och hur hårt det betas ner. Det är alltså omöjligt att ge ett exakt besked om när man behöver börja stödutfodra. Under ovanligt milda höstar fortsätter gräset att växa, om än inte i samma utsträckning som under högsommaren.

Torrt gräs som halm

Omständigheter som nederbörd, soltimmar och grässorter bestämmer hur länge betet räcker som enda föda. Även om näringsvärdet i betet är tillräckligt på höst och vinter är oftast både tiden en häst kan beta samt mängden gräs för liten, för att hästen ska hinna få i sig hela sitt energibehov genom gräs.

Hästens hull avgör när den behöver stödutfodras. Om den är lite för fet, mår den bara bra av att förbränna lite extra fett och behöver inget extra foder förrän den gått ner i vikt. Tillskottsfodret består i första hand av grovfoder - även tävlande hästar fungerar på det, om det håller tillräckligt hög näringsmässig kvalitet. Komplettera med mineraler.

När betet tryter äter hästarna av sådana växter som de annars ratar vilket kan orsaka allergiska reaktioner och förgiftning. Det är därför ganska vanligt att hästar får fång på hösten.

Fler hästar kräver större yta

Hur länge hästarna kan gå på bete beror även på hur stor arealen är. Hästar trampar upp mycket mark och ju fler hästar det är i en hage, desto större åverkan gör de.

De allra flesta hästar kan gå ute hela dygnet, året om, under förutsättning att de har stor hage, väderskydd med torr sovplats samt fri tillgång på grovfoder och vatten. Det finns flera väl fungerande lösdrifter, det viktiga är att hästarna i gruppen trivs med varandra och att grovfodrets innehåll är anpassat för hästarna behov - växande unghästar, tränande hästar eller lättfödda hästar som enbart kräver underhåll.

Lär känna din häst

Som hästägare måste man lära sig bedöma hur hästen mår och uppträder. En kraftig vinterpäls gör att hästen ser tjockare ut än vad den är. Därför är det viktigt att regelbundet känna på revbenen för att bedöma hullet – de ska kunna kännas under ett tunt lager underhudsfett men inte synas.

Titta på korset, om det är runt och välfyllt eller muskelfattigt och spetsigt. Är hårremmen glansig eller matt och ruggig? Verkar hästen pigg eller hängig och apatisk? Om hästen inte får tillräckligt med foder börjar den gnaga på träd och försöker sträcka huvudet under stängslet för att finna gräs.

Ponnyer tuggar sin föda mycket mer omsorgsfullt än halvblod och kan därmed bättre tillgodogöra sig näringen även på ett magert bete. Å andra sidan har de så kraftig vinterpäls att det är svårare att avgöra hullet med blotta ögat. Ett tips är därför att kontrollera ponnyns hull ofta med handen.

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse