Genom att kontrollera temperatur, puls, andning och slemhinnor kan du få en uppfattning om hästens tillstånd. Det är viktigt att ta reda på vad din häst har för normalvärden, för att snabbt kunna identifiera avvikelser när den mår dåligt.

Utökad visitation – steg för steg

Ta reda på hästens temperatur

Kontrollera hästens temperatur genom att använda en termometer i ändtarmen. Normal kroppstemperatur är 37,2 till 38,2 grader – även om tempen kan öka ända upp till över 40 grader vid fysisk aktivitet.

Om du tempar din häst i viloläge dagligen under en veckas tid, och räknar fram medelvärdet, får du en uppfattning om vad normaltempen är och vad som därmed avviker från det normala.

Hur är andningen?

Lyssna på hästens andning, låter den normal eller är den ansträngd? För att veta hur hästen andas kan du lägga huvudet eller din hand på buken och räkna antalet andetag. En häst andas i regel 8 till 15 gånger per minut när den vilar. Precis som med tempen är det viktigt att ha tagit reda på sin hästs normala andning i vila.

Kontrollera hästens puls

Kolla även vilken puls hästen har, förhöjd puls kan indikera att din häst exempelvis är smärtpåverkad. Vilopulsen på en häst ligger mellan 28 och 40 slag per minut. Ta din hästs puls i vila under ett par dagar och räkna ut vad den har för normalvärde.

Du kan känna hästens puls på det ytliga blodkärl som går under käken vid ganaschen. Alternativt på de ytliga blodkärlen baktill, lite på sidan vid kotlederna. Placera två fingrar på blodkärlet och räkna slagen när du har hittat pulsen.

Undersök slemhinnorna i munnen

För att kontrollera hästens slemhinnor, lyft överläppen och bedöm slemhinnans färg över tänderna. Tryck med ett finger mot hästens slemhinna, det kommer att lämna ett vitt fingeravtryck som inom 2 till 2,5 sekunder ska gå tillbaka till ljust rosa.

Om slemhinnorna inte återfår sin ljusrosa färg eller är missfärgade ska du rådfråga veterinär. Normalt är slemhinnorna ljust rosa, men de kan vid olika sjukdomstillstånd vara allt från mörkt röda till bleka.

Glöm inte att skriva ner din hästs normalvärden och förvara dem på ett ställe som är tillgängligt, exempelvis på hästens anslagstavla, i ryktlådan eller i mobiltelefonen.

Därför är det viktigt att veta hästens normalvärden

Både puls och andningsfrekvens speglar hur hästen mår invärtes. Vid exempelvis kolik är värdena av stor betydelse för bedömning av hur allvarlig koliken är och hur hästens allmäntillstånd är påverkat.

Kolikkänningar med i stort sett normal puls och andningsfrekvens är sannolikt mindre allvarliga, medan samma symtombild med tydligt förhöjd puls och andningsfrekvens tyder på allvarligare bakomliggande orsaker.

Temperaturen stiger vid febersjukdomar, men ibland också på grund av smärta. Vid en kraftigare infektion reagerar kroppen även med ökad puls och andningsfrekvens.