Pälspodden – nytt avsnitt: Vill hästen ha täcket av eller på?

Hästtäcken är en het fråga, även om de allra flesta använder sina regntäcken, fleecetäcken, vintertäcken och skrittäcken utan att egentligen reflektera över om hästen verkligen behöver täckas.

För att reda ut vad som är bäst för hästen tar Pälspodden hjälp av Kristina Dahlborn, som företräder den akademiska världen, men som också är ägare till både islandshäst och dressyrhästar. Kristina Dahlborn menar att hästägare ska vara medvetna om att man tar ifrån hästen möjligheten att reglera sin egen kroppstemperatur på ett naturligt sätt om man lägger på ett täcke eller klipper den.

– Överlag använder vi för mycket täcken, särskilt inomhus blir hästarna alldeles för varma. Då måste de göra sig av med värmen och tvingas öka sin andningsfrekvens.

Kristina tipsar att det är bättre för hästen att vara lite för kall än för varm. 

– De allra flesta hästägare vill sin häst det bästa och tror att man gör något bra när man paketerar in den – och att man uppfattas som en dålig djurägare om man inte gör det, säger Gunilla Byström, Grand Prix-ryttare, ridskolechef och expertkommentator i TV.

 

Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring, för alla djurägare som vill vara pålästa och ligga steget före.

Tidigare avsnitt hittar du här

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg