Det är nog ingen som tror eller tycker att hästuppfödning är en lätt uppgift. Men den uppfödare som vill satsa på avel av bra dressyrhästar har en svårare uppgift framför sig än den som föder upp hopphästar. Det visar forskning som gjorts av husdjursagronom Elisabeth Olsson vid SLU:s institution för husdjursgenetik.

Lättare urskilja hopptalanganger

Elisabeths forskning visar nämligen att just hoppförmågan hos halvblodiga hästar har hög ärftlighet, mer än 50 procent. Hoppegenskaperna går även att urskilja redan hos unghästar genom löshoppning. Många hästar som löshoppar bra som unga, hoppar även bra under ryttare när de kommer ut på tävlingsbanan.

Men när det gäller möjligheten att se en framtida karriär för en dressyrhäst är det svårare. Det räcker inte med att hästen har bra gångarter. Det genetiska arvet, cirka 40 procent, måste kombineras med skicklig förmåga att träna upp hästen för dressyr.

Bruksproven viktiga och rättvisande

Vid de svenska bruksproven bedöms hingstens hälsa, exteriör, hoppförmåga och gångarter. Hästarna visas såväl för hand som ridna. Endast 25-30 procent av deltagande hingstar blir godkända för avel.

I sin avhandling visar Elisabeth att modellen för bruksproven som används i Sverige fungerar bra och att avelsvärderingen ger ett rättvist utslag. Bruksprovet är den viktigaste faktorn för en framgångsrik avel av hästar.

– Hingstar som presterar bra på bruksprov är genetiskt bra individer och har förutsättningar att lämna bra avkommor, säger Elisabeth.

Kortare prov ger fler hingstar chans

I Sverige hålls bruksprov för hingstar under åtta dagar i slutet av februari. I flera andra länder, som till exempel Danmark och Tyskland, pågår proven under betydligt längre tid, upp mot hundra dagar. Men Elisabeth tycker den svenska modellen är tillräckligt omfattande för att välja ut rätt individer. Dessutom är de mindre påfrestande, såväl fysiskt som psykiskt, för de unga hingstarna.

– Kortare bruksprov innebär också en mindre kostnad för hingstägarna vilket gör att fler har råd att pröva om hingsten håller måttet, konstaterar hon.