Har hästen en försäkring bör du som nybliven ägare se till att denna ”fortsätter gälla”. Skälet är enkelt. En nytecknad försäkring gäller inte för skador eller sjukdomar som hästen redan har eller börjat utveckla vid försäkringstillfället. Om du tecknar en egen försäkring utan att det uppkommer något glapp i försäkringsskyddet kan bolaget medge att tillämpa villkoret avseende den tidpunkt när det ”gamla” avtalet tecknades. En ”gammal” försäkring ger därmed ofta skydd betydligt längre tillbaka i tiden. Kontrollera att försäkringsbeloppet stämmer med hästens marknadsvärde. Vid nyförsäkring krävs hälsodeklaration och i regel besiktning av veterinär.

Har hästen varit sjuk tidigare?

En försäkring gäller för sådant som inträffar efter det att försäkringen tecknats. Därför är det viktigt att veta att hästen inte haft skador sedan före försäkringen tecknats. Ett bra sätt är att be nuvarande ägaren om en fullmakt och försäkringsnumret för att kunna ringa hästens försäkringsbolag och att ta reda på tidigare sjukdomar. På så sätt kan du både få reda på vilka sjukdomar och skador den haft samt om den har några kända reservationer.

Inte bara hästen…

Men det är inte bara hästen som behöver en bra försäkring. Täcker hemförsäkringen till exempel om hästen förstört något på sitt rymningsäventyr ur hagen? Som nybliven hästägare bör du kort sagt du ta dig en ordentligt titt på ditt totala försäkringsskydd. Har du hästlicens hos Svenska Ridsportförbundet omfattar den till exempel en olycksfallsförsäkring. Ta också reda på vad som gäller hos din ridklubb.

Tecknar du försäkring med Agria ingår samtidigt en försäkring för personolycksfall. Den skyddar inte bara dig, utan även dina medryttare, personer som vistas i stallet eller andra som eventuellt skadas av din häst.

Dyrt att behandla hästar

En bra försäkring kan spara dig många dyra obehagliga överraskningar och utgifter. En sjuk häst kan kort sagt kosta skjortan! Ett veterinärbesök kan kosta allt ifrån 1 500 kronor för en enkel hältutredning, till 60 000 kronor för en allvarlig bukoperation. Om behandlingen är ersättningsbar av en försäkring kan man på de flesta veterinärkliniker få kostnaden direktreglerad. Det innebär att man enbart betalar sin del av kostnaden vid veterinärbesöket. Den ersättningsbara delen av kostnaden regleras direkt mellan kliniken och försäkringsbolaget.

När du begär direktreglering ger du samtidigt kliniken fullmakt att biträda dig med skadeanmälan samt motta eventuell försäkringsersättning.