Vilken är din roll inför och under EM i ridsport i Göteborg?

- Jag är tävlingsledare vilket betyder att jag har ett övergripande ansvar för evenemanget ur främst ett sportsligt perspektiv, men det blir nästan över hela evenemanget ändå. Det är min roll att inför EM se till så att allting blir så bra som möjligt.

Vilka är de största utmaningarna med ett så stort evenemang som EM?

- Man kan säga att det finns två olika delar – en del som är inför evenemanget vilket har fokus just nu. Vi ”bygger” ju i princip om hela Göteborg för detta och det är oerhört mycket som ska klaffa. Bland annat ska 40 000 kvadratmeter banor och 600 stallar byggas och vi har ett väldigt tight schema som måste följas varje dag.

Den andra delen är under tiden EM pågår. Då är den främsta utmaningen att se till så att flödena fungerar – att hästar som ska ta sig någonstans har fri passage, att programmet löper på som det ska och så vidare. Men den största utmaningen är helt klart att alla som kommer till EM, oavsett om det är ryttare, publik, press, sponsorer eller funktionärer, ska känna sig välkomna och få med sig en trevlig upplevelse hem.

Hur är hästarna uppstallade på EM? 

- Hästarna i de olika grenarna står uppstallade på olika ställen för att de ska kunna ha nära till sina tävlings- och träningsbanor. Respektive stall har sina egna träningsbanor för att hästarna ska vara i en så bekant miljö som möjligt och för att de ska kunna skilja på träning och tävling. Det ger mer lugn och ro till de hästar som inte tävlas samtidigt som de andra får bättre möjlighet att fokusera på sin uppgift. Vi har också byggt en stig bakom hoppstallet så att hästarna kan få komma ut och promenera lite mer i avskildhet trots att vi är mitt i centrala Göteborg. Betesmöjligheterna är ju av uppenbara skäl begränsade men vi har försökt att spara gräsremsor så att hästarna ska kunna få beta litegrann.

Hur tänker ni kring hållbara tävlingshästar och hur gör ni för att de ska behålla sitt välmående under tävlingsveckan?

- Det är otroligt viktigt för oss att hästarna ska må bra både fysiskt och psykiskt under EM. Internationella tävlingshästar lever ju ett väldigt speciellt liv med extremt mycket resor och därför är det viktigt att det i alla lägen är lugn och ro i stallen. Vi är väldigt selektiva med vem som får komma in i stallen, de som är där har alla en direkt uppgift kopplad till hästarna och vi försöker hålla det så lugnt och stillsamt som det bara går för att hästarna ska kunna koppla av ordentligt.

- Hästarna mår också bra av att hanteras mycket under tävlingsdagarna och att få tid ihop med personer de känner väl. När de får mycket tid med sin skötare, får gå på promenader, bli ompysslade och ha människor som de känner runt omkring sig så blir de lugna och mår bra.

 Tomas topp tre tips inför EM:

  • Para-dressyrens kûr den 23 augusti klockan 09 på Heden.
  • Andra omgången av hoppningens lagtävling den 25 augusti klockan 20.30 på Ullevi.
  • Fyrspannens maratondel - klockan 9.15 i Slottskogen.

Här hittar du alla programpunkter under EM i ridsport.