Rose Mathisen -ge unghästarna tid och börja inte tävla för tidigt

Rose Mathisen på väg in på banan i årets upplaga av Falsterbo Horse Show. Foto: Sophia Maule

Falsterbo Horse Show är i full gång och vi på Agria finns självklart på plats!  Vi passade på att ta oss en pratstund med en av våra profilryttare – Rose Mathisen, SM-vinnare i dressyr, om vårt tema hållbara tävlingshästar och hur hon gör för att hålla sin hingst Zuidenwind i toppform.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig, och hur tänker du för att få Zuidenwind att vara en så hållbar häst som möjligt?

- En vanlig vecka utan några tävlingar så jobbar jag Zuidenwind fem dagar i veckan med olika övningar varje dag. Framförallt så går han inte Grand Prix-rörelser varje dag utan jag jobbar snarare mycket med lösgörande övningar så som exempelvis skänkelvikningar eller framdelsvändningar.

- Min filosofi och tanke är att hästarna utvecklas på bästa sätt och håller länge om de byggs upp långsamt och ges den tid de behöver. Det är viktigt att inte stressa och pressa unghästarna, och att tiden finns för att grundutbilda dem och rida lösgörande så länge de behöver. Mitt mål är att aldrig rida hästarna så trötta att musklerna inte bär, de behöver röra sig mycket men inte med max kraftutgång, så det är viktigt att lyssna på dem och se hur de mår just den dagen. Jag vill att de ska vara glada när de går in i stallet efter ett träningspass.

Hur tänker du kring den mentala formen? Hur får man hästar på så här hög nivå att tycka att det är roligt att ”gå till jobbet”?

- Jag tycker att det är viktigt att man inte tävlar ”ihjäl dem” som unghästar. När jag debuterade på Grand Prix-nivå med då nioåriga Zuidenwind hade han inte mer än tjugo starter i kroppen, och nu när han är tretton älskar han att vara på banan och visa upp sig. Jag har nästan problem med att få honom av banan ibland, haha.

Nu när ni är iväg på en sådan här stor tävling som Falsterbo och är borta under flera dagar, är det något speciellt du tänker på för att Zuidenwind ska må så bra som möjligt?

- Vi har fasta rutiner som vi följer på alla tävlingar, det är viktigt för oss. Han har en boxgardin så att boxen blir en lugn hörna och vi går alltid ut och ser oss omkring första kvällen, men utan att rida. Han är en morgonpigg häst så vi är alltid först på banan på morgonen och utöver det så går vi promenader. Jag är noga med att vara i tid och att ge honom tid, och så tar jag alltid med eget foder och två säckar morötter som belöning.

Slutligen, har du något tips som en vanlig hobbyryttare kan tänka på för att hästen ska hålla sig hållbar både fysiskt och mentalt?

  • Se till att hästarna inte bara går på löst underlag i ridhuset eller paddocken – variera gärna med att rida på hårt underlag som exempelvis asfalt ibland så att de får stärka senorna och ligamenten.

  • Jobba dem aldrig så att de blir riktigt trötta och helt slut, det är bra att känna att det finns ett litet överskott av energi kvar när ni är på väg in i stallet.

  • Var noggrann med grundutbildningen och det lösgörande arbetet. Känn av hästen varje dag och se så att den är ordentligt lösgjord innan du börjar rida mer samlat.

Rose Mathisen efter en lyckad ritt i Falsterbo.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg