Ridsportens elitserie flyttar in i Ericsson Globe

Foto: Stefan Söderström
Elitserien i hoppning har fått nytt namn, nytt utseende och en ny stor final i Ericsson Globe när det är dags för säsongspremiär. AgriaAllsvenskan, den svenska motsvarigheten till den internationella superligan i hoppning, når nya höjder med ett tuffare och mer publikvänligt upplägg, serien blir längre, får mer prispengar och avslutas med en final med internationell prägel.

Det blir mer av allt i AgriaAllsvenskan. För de lag som kvalar från deltävlingarna, kvarts-, och semifinalerna väntar en superfinal inför fullsatta läktare under Stockholm International Horse Show i Ericsson Globe. Finalen får en sprakande uppfräschning med internationellt erkända banbyggare, högre och svårare hinder och mer prispengar.

Prispengarna i AgriaAllsvenskan Elitserien blir 340 000 kronor.

– Superbra. Nu blir det fart på ridsportallsvenskan. Det är häftigt med final i Ericsson Globe, säger Jens Fredricson som varit med och vunnit elitseriens final två gånger. Första gången i mitten på 1980-talet då Jens red tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson, Maria Gretzer, Ragnar Bengtsson och Ulrika Bentzer.

– Strömsholms Ridsportförening har ett lag i elitserien i år och naturligtvis satsar vi på att gå till final i Stockholm, säger Jens Fredricson.

AgriaAllsvenskans grundserie rids över hela landet och tio lag går vidare till kvartsfinal på Strömsholm i juni. Här börjar den verkliga fajten om att ta sig vidare till semifinalen och finalen i Ericsson Globe under Stockholm International Horse Show.

I finalen ligger hindren på 1,45-meter. Stockholm International Horse Shows banbyggare Peter Lundström ger finalen en internationell touch.

Laghoppning är en gemensam insats, att rida för sitt lag och sin förening är både spännande och uppskattat. Under final och semifinal på Ericsson Globe får lagryttarna rida i sina klubbjackor med föreningens logga på.

Bakom nya AgriaAllsvenskan finns en strävan hos Svenska Ridsportförbundet och Agria Djurförsäkring att skapa en spännande tävlingsform.

– Aldrig tidigare har en allsvenska inom ridsporten rustats för ett liknande publiktryck. En final i Ericsson Globe öppnar för fler att följa semifinal och final. Ridsporten bevakas noga av media under Stockholm International Horse Show. Vi hoppas också på webb-tv eller produktion av SVT, säger Stefan Fur, Agria Djurförsäkring som är en av initiativtagarna till den nygamla tävlingen.

Agria Djurförsäkring och Svenska Ridsportförbundet har tillsammans snickrat ihop förslaget.
– I vårt samarbete har vi en viktig gemensam uppgift – att få hästsverige att blomstra. Nu får AgriaAllsvenskan en riktig uppryckning, säger Svenska Ridsportförbundets sportchef Wiveka Lundh.

Premiär för den nya AgriaAllsvenskan är det redan 17 mars i Södertälje.

Fakta AgriaAllsvenskan

AgriaAllsvenska Elitserien rids i fem grupper landet runt; Södra-, Mellersta-, Västra-, Östra- och Norra gruppen.

Säsongspremiär i Östra gruppen är den 17 mars och i flera övriga grupper den 31 mars. Norra gruppen drar i gång i 14 april.

AgriaAllsvenskans grundserie avslutas med en stor laghoppningshelg där omgång 2 och 3 i elitserien samt omgång 3 och 4 i division I avgörs under en lördag och en söndag. Prispengarna i AgriaAllsvenskan är 340 000 kronor.

Regler
 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg