Rekordstort intresse för hästköparboost

Brustna förväntningar och fel matchning mellan häst och ryttare leder till att drömmen om en egen häst blir en mardröm. Det vill experterna på Agrias Kunskapsboost med temat Matchmaking mellan häst och ryttare, se till att så många som möjligt undviker.

Experternas tips vid hästköp

  • Tänk efter – vad vill du göra med hästen? Gör en kravprofil och ett frågebatteri
  • Prova hästen flera gånger
  • Ta referenser – både på säljaren och hästen. Har säljaren tvister i tingsrätten eller finns i kronofogdens register? Vem har tränat hästen tidigare? Be om journalutdrag om den varit skadad
  • Är hästen försäkrad? Be att få en fullmakt från försäkringsbolaget för ev skadehistorik
  • Gör en veterinärbesiktning och ha en dialog med veterinären
  • Skriv in i köpeavtalet från vilket ögonblick hästen är din
  • Stalla upp i en utvecklande miljö där du får maximalt ut av ditt hästägande
  • Efterlikna hästens tidigare foderstat så mycket som möjligt
  • Ge hästen tid att acklimatisera sig, men rid den från första dagen och ta hjälp av din tränare

-  När det blir en tvist om en häst, handlar det nästan alltid om brustna förväntningar, säger C-G Leissner, jurist med inriktning på hästar som också driver ridskola.

Nästa expert på scenen är Karl-Henrik Heimdahl, som arbetat som hästveterinär i närmare 40 år och idag är expert hos Agria.

- Titta på hästens exteriör! Vissa hästar har sämre förutsättningar för arbete än andra, vilket gör att de lättare skadar sig, säger han och visar en rad bilder som direkt får publiken med på noterna.

På frågan om hur mycket vikt man ska lägga vid veterinärbesiktningen finns det inget entydigt svar:

- Gör en veterinärbesiktning vid hästköp och ta ställning till eventuella brister. Ta reda på hästens hälsohistorik och diskutera med veterinären om betydelsen av eventuella anmärkningar. Om onormala reaktioner uppstår under besiktningen rekommenderar jag röntgen.

Nästa punkt handlar om matchmaking mellan häst och ryttare på vetenskapligt nivå.

- Jag fick fram fyra olika temperamentsprofiler i min forskning, som passar olika bra ihop med olika ryttares temperamentsegenskaper. Genom att matcha hästar och ryttare rätt kan vi få fler nöjda hästägare och harmoniska hästägare, menar Malin Axel-Nilsson, forskare i etologi.

Sist ut av föreläsarna är Sissi Lilja, som med 45 år som tränare funnits med på 30 ponny-EM och tränat en hel rad landslagsryttare i dressyr och fälttävlan.

- Du skulle ju aldrig köpa en rostig gammal bil som inte startar. Köp en häst som passar dig, och som du kan ha roligt med och satsa på att stå i en miljö där du kan utvecklas, säger hon.

Under Agria Kunskapsboost intervjuas tre av Agrias profilryttare om hur de tänker kring långsiktig hållbarhet. Linjen är tydlig mellan Jens Fredricson, Emelie Brolin och Carl Hedin, även om svaren är olika. Se till helheten – stallmiljö, foder, utevistelse och individuell träning, är profilernas tips.

Här kan du ladda ned Agrias köpeavtalsom ger trygghet vid en hästaffär. 

Experternas presentationer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg