Ryttarelitens tips på planerad och hållbar träning:

  • ”Slow is fast” -  låt det ta tid att utveckla hästen till den tänkta nivån
  • Ta ett steg tillbaka om något känns svårt
  • Som ung ryttare är det extra viktigt att ta hjälp av tränare
  • Gör en plan, skriv ned och utvärdera
  • Se till att ha hästen redo hemma innan ni åker på tävling
  • Var extra uppmärksam när du köpt ny häst – ta reda på tidigare rutiner och kopiera så gott det går

För nå sina ryttarmål krävs det inte bara timtal i sadeln, utan också en genomtänkt plan för vilken typ av träning som bidrar till hästens hållbarhet. Alla ryttare vet att en hälta sätter tvärstopp för både träning och tävling, men genom planerad träning ökar chanserna till friskare, glada hästar som håller över tid.

Ryttaren kan påverka hästens hållbarhet

Agnes Fabricius, vd för Agria, ser att ryttare har stor möjlighet att påverka hästens hållbarhet:

- Hälften av alla hästskador som anmäls till Agria handlar om hältor, och det är även den största orsaken till varför hästar avlivas. Det är väldigt sorgligt, men samtidigt vet vi att många av dessa skador går att påverka med hjälp av ökad kunskap om ridning och hästhantering.

Genom att planera sin träning och medvetet variera hästens arbete ökar chansen till friska hästar. Lisen Bratt Fredricson menar att utveckling för ryttare är en pågående process som aldrig tar slut.

- När jag var ung ponnyryttare hade jag en träningshandbok där jag skrev ned vad jag gjort med hästen under dagen. Det blev som ett bibliotek som jag kunde gå tillbaka och kika på och det bidrog även till att träningen blev roligare. Som ung är också viktigt att man tar hjälp av sin tränare eller mer rutinerade ryttare. 

Det ska vara kul att rida

Carl Hedin stämmer in och berättar att han skriver ned sina träningspass i mobiltelefonen för att ha tillgängligt, kunna gå tillbaka och se hur utvecklingskurvan ser ut. Han utbildar många unghästar och i sociala medier kan vi se att han låter dem både hoppa och rider mycket utomhus.

- Jag lekte mycket indian och cowboy under ponnyåren, och det sitter kvar. Det ska vara kul att rida, men det är nog ingen direkt filosofi som jag använder mig av utan mer ett komplement till träning på ridbanan. 

När Douglas Lindelöw tävlar gör han en plan för varje häst, utifrån den han plockar ut de viktigaste tävlingarna som tar ekipaget fram till ett långsiktigt mål.

- Träna hemma på samma nivå som du planerar att tävla, när det funkar hemma kan du åka och tävla och slipper därmed en otrevlig upplevelse på tävlingsbanan.

Antalet skador ökar vid ägarbyte

Agnes Fabricius berättar att hon ser att antalet skador ökar när hästar byter ägare - en ny miljö och ny ryttare är en stor förändring för hästen. Därför är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om hästens tidigare rutiner – träning, tävling, utevistelser, foderstat – för att säkra en smidig övergång till hästens nya liv.

Agria presenterade att nytt samarbete med appen Equilab. Appen blir ytterligare ett verktyg för att hjälpa ryttare att planera sin ridning, sätta sina mål i Agrias coachingmall, skriva ned träningsresultat, ta del av ridövningar och massor av tips och råd. Appen kommer regelbundet att uppdateras med användabart material. Läs mer här.