Kyra Kyrklund pratade om jordgubbsylt och samling

Under drygt en timme berättade den nyblivna professorn i ridkonst, Kyra Kyrklund, om vad man som ryttare bör tänka på för att få en välutbildad häst.

Under clinicen låter Kyra publiken på läktaren ta del av hennes kunskaper och erfarenheter av dressyr samtidigt som hon instruerar Mia Runesson på det femåriga stoet Barcelona och Kristian von Krusenstierna på den 13-åriga valacken Charleston.

Kyra inleder clinicen med att säga att allt vi gör i dressyr är naturligt och alla rörelser kan en häst göra i det fria. En häst kan till exempel göra passage och galoppombyten i hagen men när vi börjar kräva seriebyten och byten i varje så krävs det självklart mer styrka och balans.

Våga vänta ut hästen

Kyra beskriver dressyr som att dansa pardans: "Det ska vara två kroppar i harmoni". För att vara i harmoni måste hästen klara av att bära sig själv vilket betyder att ryttaren aldrig ska bära upp en häst med sits och hand. Ofta vill ryttaren göra det om hästen är spänd och skumpig att sitta på. Kyra menar då att det gäller för ryttaren att våga vänta ut och hjälpa hästen så den själv höjer ryggen och börjar inse att det är mer bekvämt att gå rätt. Lyckas man med det hamnar man i en "god spiral" där häst och ryttare har lättare att utvecklas framåt eftersom det är behagligt och bekvämt för båda.

- Som tränare kan det vara svårt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget när ett ekipage har problem, säger Kyra.

Är det ryttaren eller hästen som behöver korrigeras? Kyra säger att det är ryttaren i de flesta fall. Det kan vara små detaljer som att korta upp stiglädrena ett hål. Hon bad Mia göra det för att hon skulle få rätt vinkel på höftbenet som i sin tur hjälper skänkeln till rätt läge för bästa inverkan. Har du rätt vinkel på höftenleden absorberar den även stötarna från sittbenen och man får en mjukare sits.Kyra visar vilken skillnad det blir på sitsen när Mia har ett hål kortare stigläder

Hur smakar jordgubbsylt?

Om en ryttare aldrig har upplevt en riktigt bra känsla i sadeln är det svårt för en tränare att instruera sin elev dit med hjälp av ord. För att göra en liknelse försöker Kyra beskriva hur jordgubbsylt smakar för någon som aldrig smakat. Det hon vill förmedla med den liknelsen är att det är bra för en ryttare att få sitta på en välutbildad häst för att få känna känslan hon/han strävar efter. 

Kyra pratar också om samling. Under ridning samlar sig alltid hästen men i olika grader. Att rida framåt kan betyda så mycket mer än att bara öka tempot, man kan rida snabbare med antingen långa eller korta steg. Både Kristian och Mia fick visa olika övningar där de testar hur mycket hästen klarar av i form av samling och ökning och där hästen fortfarande bär sig själv. Kyra påpekar att det är viktigt att upprepa den övningen man gör minst fem gånger för att hästen ska förstå vad ryttaren vill.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg