På Elmia Scandinavian Horse Show arrangeras under lördagen Swedish Select Horse Sales, där förstklassiga hopphästar säljs till nya ägare. Inför auktionen anordnade vi på Agria Djurförsäkring tillsammans med Swedish Select Horse Sales ett seminarium där du som intresserad kunde lära dig mer om hur det går till att köpa häst på auktion. 

Röntgenplåtar och besiktningsprotokoll granskas

Innan hopphästarna passerar nålsögat för att visas upp på Elmia har de veterinärbesiktigats och exportröntgats. Därefter har två hästveterinärer granskat besiktningsprotokollen och samtliga röntgenplåtar.

- Röntgenbilderna ska hålla en nivå som är acceptabel, om det är något som är tveksamt diskuterar jag det med arrangörerna av auktionen, säger Charlie Lindberg, hästveterinär på Agria Djurförsäkring. 

Gör en egen selektering

På auktion går det undan och hästarna visas endast upp under ett par minuter och i ett par språng över löshoppningshinder. Men hur vet jag att jag köper en bra häst som passar mina behov? 

- Hästarna på den här auktionen är ju selekterade av proffs innan de går in i auktionsringen, men det ligger ändå ett ansvar hos dig som köpare att göra en egen selektering. ”Lär känna hästen” genom att noga läsa katalogen, titta på filmerna, träffa ägaren och hästen i stallet innan auktionen så att du känner dig förberedd och har en uppfattning innan auktionen börjar, säger Kicki Sanders som har stor erfarenhet av auktioner både i Sverige och utomlands. 

Vad händer om jag vinner budgivningen?

- Då skriver du på ett kontrakt som ägaren till hästen har signerat. Därefter sker betalning och efter det så har du en vecka på dig att hämta hästen. Det viktiga är att du ser till att få träffa ägaren under kvällen och kommer överens om överlämning och så vidare, så att inga misstag kring hämtning sker, säger Pia Levin, erfaren uppfödare och en av de ansvariga för auktionen på Elmia. 

Är hästarna försäkrade?

- Det ser olika ut på olika auktioner, men generellt så är hästarna försäkrade vi auktionstillfället. Vid Swedish Select Horse Sales är alla hästarna försäkrade fram till två veckor efter auktionen och intygen är godkända av veterinär. Men tänk på att läsa villkoren ordentligt inför auktionen om vad som gäller, det kan skilja mellan olika auktioner, tipsar Kicki Sander.

Vill du läsa mer om auktionen? Då kan du göra det här.