Klassiska dressyrkonster i Scandinavium

Spanska Ridskolan har de flesta människor koll på men att svenska hästar tränas i klassiska uppvisningskonster vet desto färre. På en av Sveriges tre riksanläggningar, Flyinge, tränas hästar och elever i till exempel frihetsdressyr och a’la Celle.

Bo Jenå håller i taktpinnen och Olof Axelsson, dressyrlärare på Flyinge liksom Bo, rider.
Hästarna som visar upp sig i Scandinavium är tre av Flyinges skolhästar skolhästar och tre inlånade hästar. Fyra av dem är svenska varmblod.

– De är lättlärda, tycker det är kul och är väldigt nyfikna. Det är en förutsättning för att lyckas med frihetsdressyr, berättar Bo Jenå, som också är förbundskapten i dressyr, om sina favoriter.

Uppsutten a’la Celle och frihetsdressyr är ingen nyhet på Flyinge utan gamla traditioner som fått nytt liv de senaste åren. Förr så visade man upp hingstar på det här viset.

– Jag fick lära mig uppsutten a’la Celle på 70-talet av beridarna som arbetade här då så det är ett Flyingearv, berättar Bo eller Bosse som han också kallas.

För en uppsutten a’la Celle, där man rider en häst och har en häst springandes brevid, krävs två hästar som trivs tillsammans. Förr när det var hingstar som visades upp så var det extra viktig. Hästen man rider på måste vara väldresserad eftersom den rids på en hand, handhästen måste ha god balans och fallenhet för ökad trav. I år så är det Qalle, numera valack men tidigare Flyingehingst, som ska trava bredvid.

– Qalle har det där i generna, Maraton är hans morfar, skojar Bosse som gjort många uppvisningar med Maraton.

Amerikansk inspiration

När det kommer till frihetsdressyren så kommer inspirationen och kunskapen främst från amerikanen Kim Barteau. Flyinge har visat upp frihetsdressyren på såväl Neustadt-Dosse som Redefin och på Flyinge show.

Några gånger i veckan tränar Bosse och att träffa hästarna för lite frihetsdressyr är höjdpunkter för förbundskaptenen.

– Man får så mycket tillbaka från hästen. Nära kontakt och förståelse. När hästen har gjort en övning så ser den väldigt nöjd ut och väntar på belöning. Då är vi båda väldigt nöjda och det känns att man har lyckats.

Hästarna som deltar:

Don Chamero f-04 e. Don Primero u. Chabiza (69) ue. Chapman uppf. Jöns-Olof Bengtsson ägare: Flyinge AB

Rooster f-08 e. Rosevelt u. Donna Cayenne ue. Don Schufro uppf. Christina Lantz ägare Flyinge AB

Xante f-06 e.Santino u. Dakota ue. Donnerhall uppf. Flyinge AB ägare Flyinge AB

Qalle f-1999 e.Quit Easy u.Marzipan ue.Maraton uppf. Bollerups lantbruksinstitut. Ägare Marie Andersson HB

Cooper f- 1993 e. Möllegård Sinal Co u Bonnie ägare Amanda Börjesson

Showman f. 2000 e. Sandro Hit – Manstein uppf. Rolf Hennken ägare Katarina Svedbo

Om Flyinge

Flyinge är en av Sveriges tre riksanläggningar och grundades 1661 som statsstuteri. Ända sedan 1100-talet har det bedrivits hästavel på den plats där Flyinge ligger idag.

Idag utbildar Flyinge hästnäringens arbetskraft. Här finns alltifrån gymnasium till yrkeshögskola och universitet. Flyinge har också ett stort antal evenemangsdagar. Det bedrivs hästavel och flera företag har sin adress på Flyinge Kungsgård.

Agria Djurförsäkringar stöttar självklart Flyinge och Sveriges andra två riksanläggningar; Strömsholm och Wången.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg