Juristens bästa tips vid hästköp

Drömhästen är äntligen hittad, veterinärbesiktningen är bokad och köpeavtalet ska skrivas. Hur ska jag tänka för att affären ska bli så bra som möjligt? Under Agrias Kunskapsboost gav advokat C-G Leissner sina bästa tips.

Kolla upp säljaren

Ring tingsrätten och kronofogden och fråga om det finns några pågående mål eller stora skulder. Om så är fallet, är det en varningsflagga. Ta reda på mer om säljaren och bilda dig en uppfattning om vem han eller hon är.
Om det är ett bolag som säljer hästen, kolla upp bolaget! Det händer att ”tomma” bolag sätts som säljare av hästar. Då är det i princip omöjligt att reklamera och få pengarna åter vid en tvist. Både köpare och säljare bör vara myndiga.

Kolla upp hästen

Ta fram mer information om hästen än de fakta som säljaren ger. Hur länge har ägaren haft hästen? Om det är kort tid, vem hade den innan? Be att få kontaktuppgifter. Sök på nätet och via Youtube.
Har ägaren tränat för någon? Vilka mer har sett hästen? Hur brukar den agera i olika situationer? Be att få en fullständig lista över veterinärbehandlingar som hästen genomgått och en fullmakt att prata med behandlande veterinärer. Kräv att få en fullmakt för att få kolla hur försäkringen används. Finns det några reservationer i försäkringen? Skriv in det i köpeavtalet!

Ha allt på pränt

Fina ord i all ära, men det är det skrivna ordet i avtalet som gäller i ett skarpt läge. Specificera utbildningsnivå och andra meriter och se till att en fullständig sjukdomshistorik finns i avtalet.

Specificera exakt när hästen är din

Det händer att hästar skadar sig i transporten mellan köpare och säljare. För att inte hamna i en oklar situation, ska det stå i avtalet när hästen övergår i köparens ägo. Det vanligaste är att hästen är köparens när luckan till trailern har stängts.

Om du behöver reklamera

Om hästköpet inte blev som du tänkt dig – meddela säljaren skriftligt snarast. Vänta inte! En seriös säljare är lösningsinriktad och mån om att alla ska vara nöjda. Kanske kan du få tips med att lösa dilemmat eller har möjlighet att byta häst till någon mer lämplig? Det senare brukar större hästhandlare tillämpa.
Om det handlar om att hästen inte är frisk – se till att få veterinärintyg på det, men starta inte behandling om det inte är nödvändigt av djurskyddsskäl.
Kontakta gärna en jurist. De flesta reklamationer kan och bör lösas utanför rättssalen, vilket är mycket bättre för alla inblandade parter – även hästen!

Se hela CG Leissners presentation här

Stefan Fur intervjuar C-G Leissner.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg