Internationellt för Aminda och Xanadou

Det blir deras sista men också största tävling tillsammans. I helgen startar Flyinges stipendiat Aminda Ingulfson med skolhästen Xanadou på Ribersborg i Malmö. Efter det skiljs ekipaget åt.

- Vi satsar på placering, säger Aminda Ingulfson som i helgen gör internationell debut med Flyinges skolhäst Xanadou efter Cardento – Prince Mab, uppfödd och ägd av Flyinge.

De har varit ett ekipage i två år. Aminda Ingulfson, bland annat norsk mästare som young rider, tilldelades Xanadou när hon började på Flyinges tvååriga beridarprogram. Xanadou var då hopphäst men professor Jan Jönsson, som bland annat har ett OS-brons från München -72, hade sett valacken och tänkte att han nog skulle passa till fälttävlan.

- Själv hade jag inte mycket hopp om hans fälttävlanskarriär, i början, han var rädd för nästan allt, minns Aminda.

Tillsammans med flera skickliga tränare fick hon ändå ordning på skimmeln och nu har de som bäst en fjärdeplacering i enstjärnig fälttävlan. De har också vunnit Lätt A dressyr och placerat sig i 1,30 hoppning.
- I år har han varit placerad i sex av åtta starter i fälttävlan. Han bjuder fin i terrängen och är försiktig, det gör honom till en riktigt bra fälttävlanshäst, säger Aminda.

Aminda själv är för övrigt också en riktig Flyinge produkt. Hon flyttade till Sverige från Norge för att börja på gymnasiet. Efteråt valde hon att stanna kvar och läste till civilingenjör på LTH i Lund. När hon var färdig med pluggandet hade Flyinges tvååriga beridarprogram precis dragit igång.
- Då valde jag att söka och sedan har jag stannat kvar som stipendiat under sommaren, berättar Aminda.

Till hösten ska hon prova lyckan och stå på egna ben, då startar hon eget företag och ska utbilda hästar mot dressyr, hoppning och fälttävlan.

- Jag har hyrt in mig i ett stall här i Flyinge och har redan en hel del kunder, berättar hon.

Xanadou ska få en ny beridarelev på ryggen.

- Det känns förstås lite tråkigt att släppa honom men det visste jag ju från början, säger Aminda och klappar om sin skolhäst.

Vill du gå banan till terrängen med Aminda? Klockan 11.00 på lördag träffar du henne vid första hindret på Ribersborgs enstjärniga bana.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg